Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hejtman vyzval seniory k registraci na očkování, počet může změnit množství vakcín

Senioři by se měli přihlásit do centrálního systému k očkování. Vyzval je k tomu hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Právě počet přihlášených by mohl ovlivnit i dodávky vakcín.

Uvažuje se o tom, že se změní poměr dodávek vakcíny do regionů právě podle toho, kolik lidí z této věkové skupiny bude k očkování přihlášeno, řekl Půta po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje. Podle statistik žije v Libereckém kraji 17.000 lidí starších 80 let, 1100 jich už první dávku vakcíny dostalo, dalších 7906 se k očkování registrovalo. Dohromady je to sotva 53 procent.

„Víme, že jsou tam ještě senioři, kteří s registrací vyčkávají. Všichni lidé starší 80 let, kteří uvažují o tom, že by se chtěli nechat očkovat, by se proto měli v rezervačním systému co nejdříve zaregistrovat, abychom mohli definovat množství vakcíny, které budeme potřebovat," dodal hejtman. S registrací mohou seniorům pomoci rodiny, obrátit se ale mohou i na své praktické lékaře nebo na celostátní linku 1221. Vlastní bezplatnou linku 800 880 066 se třemi operátory zřídil Liberecký kraj, svým seniorům ale s registrací pomáhá i velká část městských a obecních úřadů.

Liberecký kraj podle hejtmana společně se starosty řeší, jak zajistit očkování seniorů, kteří žijí sami a bylo by pro ně příliš náročné dopravit se do očkovacího centra v okresním městě. „My na vytvoření systému pracujeme, oslovili jsme starostky a starosty a také praktické lékaře. Na menších obcích budeme nabízet hromadná místa pro očkování lidí z jedné obce, kteří by tam mohli být dovezeni třeba hasičskou dodávkou nebo objednaným autobusem," řekl hejtman. Očkování seniorů, kteří takové dopravy nejsou schopni, by podle něj mohl zajistit mobilní očkovací tým.

V úterý zahájí Liberecký kraj po třech týdnech očkování seniorů v domovech druhou dávkou. Jako první dostanou vakcínu v úterý klienti Domu seniorů v Liberci - Františkově, kde 12. ledna očkování začalo. „Druhou dávku by mělo dostat 174 klientů a zaměstnanců," řekl ředitel domova Jan Gabriel. U 12 zaměstnanců se od podání první dávky objevil koronvirus, na druhou vakcínu si tak budou muset nějakou dobu počkat. Očkování v domově vítají, všichni doufají, že jim pomůže vrátit se k obvyklému provozu. Zájem o ni projevilo 75 procent klientů a zaměstnanců.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, sociální, koronavirus, senioři, očkování, Liberecký, vakcína, Liberecký kraj, Martin Půta, domov, Jan Gabriel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman vyzval seniory k registraci na očkování, počet může změnit množství vakcín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.