Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ani letos se nejspíš střídání zimního a letního času v Evropě nezruší

Evropská unie zřejmě ani letos nerozhodne o zrušení střídání zimního a letního času. Mezi unijními státy zatím na tom nebyla nalezena shoda, i když Evropská komise původně chtěla jejich stanoviska do loňského března. Vyplynulo to z vystoupení aktérů on-line semináře ke střídání času, který se konal v Senátu.

Kvůli dopadům na lidské zdraví by byl podle expertek z Akademie věd vhodnější standardní, tedy zimní čas. Letní čas by totiž v zimním období prodloužil zhruba o hodinu ranní absenci denního světla. „Rozednívalo by se až v devět hodin ráno," uvedla Alena Sumová z Fyziologického ústavu Akademie věd. Podle ní řada lidí nebude mít své vnitřní biologické hodiny seřízeny se sociálním časem, což povede k rozšíření civilizačních chorob, jakými jsou obezita nebo zvýšená hladina cholesterolu v krvi.

Dana Hamplová ze Sociologického ústavu Akademie věd uvedla, že nesoulad mezi sociálním a biologickým časem vede ke snížení produktivity práce, nižším příjmům a ke zhoršení studijních výsledků. „Pokud je večer déle světlo, lidé si to užívají na úkor spánku," uvedla Hamplová.

Proti střídání bylo prodle proůzkumu 65 procent dotázaných

Podle průzkumu agentury STEM/MARK z roku 2018 bylo v Česku proti střídání zimního a letního času 65 procent dotázaných, přičemž 44 procent lidí si přálo celoročně letní čas a 24 procent čas zimní. Zastánci zavedení celoročního letního času ale neměli podle Hamplové povědomí o důsledcích takového opatření. „Vzhledem ke zdravotním aspektům spojeným s ustanovením celoročního sociálního času je třeba postupovat na základě expertních stanovisek než výsledků referend," dodala Sumová.

EU podle Petry Holubičkové z ministerstva dopravy naposledy jednala na vrcholné úrovni o střídání času v prosinci 2019. Loni téma odsunula zejména problematika koronavirové epidemie a je otázkou, zda a kdy se k němu Rada EU vrátí. Z členských zemí podle Holubičkové stanovisko přijaly jen Lotyšsko, které je pro letní čas, a Portugalsko a Španělsko, které chtějí střídání času zachovat. Podle astronoma a místopředsedy senátního výboru pro EU Jiřího Duška (za ANO) je tak pravděpodobné, že ani letos EU k žádnému rozhodnutí nedospěje.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky čas, letní čas, zimní čas, střídání, Evropská unie, Evropa, Evropská komise, Senát Parlamentu ČR, Akademie věd České republiky, Fyziologický ústav Akademie věd České republiky, Jiří Dušek, Rada Evropské unie, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ani letos se nejspíš střídání zimního a letního času v Evropě nezruší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.