Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na horách víc hrozí nákaza covidem, tvrdí ministerstvo

Na horách je podle ministerstva zdravotnictví vyšší riziko nákazy covidem-19 než v jiných oblastech. Data podle něj ukazují, že nakažených na 100 tisíc obyvatel je v příhraničních regionech víc, zejména v oblastech s horskými středisky. Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Podle zveřejněných dat ministerstva je nejvyšší týdenní počet na 100 tisíc obyvatel v okrese Sokolov (1230), Cheb (1098), Trutnov (1043) a Náchod (848).

"Situace v horských střediscích a příhraničních oblastech je kritická. Nová data jasně ukazují, že řada obyvatel ignoruje nařízení," uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle ministra je situace v horských střediscích závažnější, protože se tam setkávají lidé z celé země.

Ministerstvo přiložilo k tiskové zprávě mapu okresů označených podle čtrnáctidenního počtu nových případů ke konci ledna. Více než 1000 na 100 tisíc obyvatel v ní má 24 ze 76 okresů. V Karlovarském kraji jde o Chebsko, Sokolovsko i Karlovarsko. V Plzeňském o okres Rokycany, Plzeň-sever a Plzeň-jih, ve Středočeském Rakovník, Benešov, Mladá Boleslav a Nymburk, okres Jindřichův Hradec v Jihočeském kraji a Znojmo v Jihomoravském kraji. Na Moravě je mezi nejpostiženějšími regiony ještě Opavsko. V Královéhradeckém kraji jsou červenou barvou pro nejvyšší výskyt označeny všechny okresy, v Pardubickém s výjimkou Chrudimska a v Libereckém bez Českolipska.

Mezi nejznámější lyžařské oblasti v Česku patří Krkonoše většinově v Královéhradeckém kraji, Jizerské hory v Libereckém kraji, Orlické hory v Pardubickém kraji nebo Krušné hory v Karlovarském kraji. Dále jsou to Jeseníky v okrese Jeseník (450/100 tisíc obyvatel), Šumava s okresy Klatovy (987), Prachatice (765) a Český Krumlov (801) nebo Beskydy v okrese Vsetín. Jeseník a příhraniční okresy v Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji přitom patří mezi regiony s nejnižším výskytem nemoci covid-19.

Podle ministerstva v regionech s horskými středisky za posledních sedm dní přibylo 540 nových případů na 100 tisíc obyvatel, v ostatních regionech 465. Více je tam i hospitalizovaných, v horských regionech 46,9 na 100 tisíc obyvatel, jinde 38,7. Podobně je tam podle resortu i více případů mezi staršími 65 let.

Ministr v tiskové zprávě apeloval na občany, ale platná protiepidemická opatření dodržovali. "Je třeba si uvědomit, že nové varianty viru jsou nebezpečnější a epidemická situace v zemi se nezlepšuje," sdělil. Varoval také před tím, že některé nemocnice jsou už nyní přeplněné. "Může dojít k situaci, kdy se nebudou moct postarat o lidi s úrazy, infarkty nebo dalšími nemocemi, " dodal.

V horských regionech podle platných nařízení vlády platí zákaz provozu vleků a lanovek. Zavřené musejí být pro veřejnost také hotely a restaurace. Ubytovací služby jsou zakázané, pokud nejsou nezbytné k výkonu zaměstnání, povolání nebo podnikatelské činnosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, hory, COVID-19, tisková zpráva, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Cheb, Trutnov, Náchod, Sokolov, Karlovarský kraj, Jan Blatný, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na horách víc hrozí nákaza covidem, tvrdí ministerstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.