Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Česko má svého ptáka roku 2021! Je jím káně lesní

Česká společnost ornitologická (ČSO) včera vyhlásila ptáka roku 2021. Naše gratulace tak putuje ke káni lesní, která titul přebírá po loňském vítězi, jiřičce obecné.

Cenu uděluje ČSO zpravidla ptákům, které lidé znají ze svého okolí. I proto zvolili letos porotci právě káně lesní, aby veřejnosti představila sice hojný, ale často přehlížený druh. „Jde o našeho nejpočetnějšího dravce. Každý, kdo alespoň občas vyjde do přírody, má možnost se s kánětem potkat, jak sedí také na vyvýšených místech u silnice nebo loví na poli hraboše,“ řekl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. ČSO také vydává k této příležiosti zvláštní číslo časopisu Ptačí svět věnované právě káni.

Od vzniku ocenění v roce 1992 je to teprve potřetí, co byl ptákem roku oceněn dravec. Káně tak následuje poštolku obecnou, která titul ukořistila v roce 2002 a orla mořského, jenž se stal vítězem roku 2006. „Poznávání dravců není mezi laickou veřejností rozšířené, jelikož se jich v přírodě vyskytuje málo a jsou plaší. Pro káně to ale neplatí. pozorovat jej může každý bez většího úsilí,“ vysvětlil člen ČSO Petr Voříšek.

I na ptáka roku číhá nebezpečí

Káně lesní není nejpočetnějším dravcem pouze v Česku, ale i v celé Evropě. Podle nejnovějších odhadů jich může v Česku hnízdit až čtrnáct tisíc. Smlsne si na hlodavcích, především na hraboších. Ti jsou však často hubeni jedem, což může být nebezpečné i pro káně. „Káně polyká hraboše vcelku, a když je otrávený, proniká jed i do jejího těla. Dospělý jedinec musí denně sežrat asi pět hrabošů, existuje zde tedy nebezpečí, že některý z ulovených hrabošů bude otrávený,“ dodal Vermouzek.

Ohrožením pro káně jsou návnady s nelegálním nervovým jedem karbofuranem, který traviči pokládají i přesto, že je jeho používání od roku 2008 zakázané. Psovodka ČSO Klára Hlubocká se v terénu specializuje právě na vyhledávání nelegálně zabitých ptáků. „Odhadujeme, že počet otrávených káňat dosahuje ve skutečnosti několika stovek ročně,“ domnívá se Hlubocká.

Další smrtelně nebezpečnou hrozbou jsou pro oceněného dravce dráty a sloupy elektrického vedení, na kterých u nás následkem výboje ročně uhyne asi čtyřicet tisíc káňat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Muláček

Štítky pták, pták roku, soutěž, ocenění, káně, ptáci, Česko, hraboš, jed, Zdeněk Vermouzek, příroda, Petr Voříšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko má svého ptáka roku 2021! Je jím káně lesní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.