Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ideální jídlo na dnešek? Pizza, která slaví svůj mezinárodní den

Pizza. Nejpopulárnější italské jídlo, které se těší oblibě po celém světě, dnes slaví svůj mezinárodní den. Možná překvapivou statistickou informací je to, že Češi sní za rok více než 31 milionů pizz. Průzkum ukázal, že nejraději mají Capricciosu.

Tento oblíbený pokrm, který pochází z Itálie, se peče v peci nebo troubě. V Itálii se obvykle skládá z těchto základních surovin.

  • ze středně tuhého těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí 
  • rajčatového základu (sugo di pomodoro)
  • mozzarely

Dále lze přidat jakékoliv suroviny podle druhu pizzy, třeba šunku, olivy, sardinky, žampiony, cibuli, salám, ančovičky, ananas a mnoho dalších. V závislosti na národních zvyklostech toho kterého státu se v receptech nacházejí i různé náhrady a obměny surovin. Možnou variantou je třeba i pizza na sladko - s čokoládou a ovocem.

Za královnu všech pizz bývá považována neapolská pizza. Tento oblíbený pokrm také respektuje zdravější trendy, takže dnes si lze dát třeba i celozrnnou pizzu – u té se těsto vyrábí z celozrnné mouky. Setkat se můžeme i s bezlepkovou pizzou stejně jako s raw pizzou, u níž se těsto vyrábí z různých druhů semínek a suší se při 40 °C. Pizzu je také možno zakoupit i předpečenou a zmraženou a poté ji rozmrazit a dopéct.

Ještě trochu historie

Jídlo obdobné dnešní pizze bylo připravováno již v době neolitu.   Jednoduché koláče na způsob pizzy připravovali již starověcí Egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. Zejména kvůli velkému rozvoji užívání rajčat v italské gastronomii se v 18. století začala pizza formovat do moderní podoby, kterou známe teď.

Jedna z nejznámějších pizz – pizza Margherita se zrodila v Neapoli v roce 1889. Nedlouho předtím sjednocená Itálie chtěla uctít královnu Margheritu, která ji navštívila, a tak místní kuchař Rafael Esposito vymyslel pizzu v italských národních barvách: červené (rajče), zelené (bazalka) a bílé (sýr).  

O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a oregánem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943.

První spotřebitelské testy 

V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče.

V roce 1957 přinesli bratři Celentanovi na trh první zmrazenou pizzu, a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pizza, mezinárodní, den, gastronomie, Itálie, jídlo, těsto, koláč, mouka, pokrm, sůl, rajče, šunka, rychlé občerstvení, Mount Stanley

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ideální jídlo na dnešek? Pizza, která slaví svůj mezinárodní den  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.