Během loňského roku se Státní zemědělská a potravinářská inspekce zaměřila na kvalitu a bezpečnost fritovacích olejů v restauracích a rychlých občerstveních. Kontrola odhalila, že každá pátá až šestá restaurace připravuje své pokrmy na přepáleném oleji.
Inspektoři vyrazili na kontrolu na celkem 38 míst a posuzovali celkem 47 olejů. Vzorky podrobili senzorickému posouzení na základě chuti, barvy i vůně a také laboratorní analýze. „U 18,5 procenta provozoven odhalili inspektoři použití tzv. přepáleného oleje,“ informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
U několika vzorků bylo objeveno násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu fritovacích olejů. Navíc u deseti procent provozoven inspektoři našli ve fritézách ztuhlé mastné nečistoty způsobené nedostatečným nebo nepravidelným čištěním. „Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví,“ upozornil Kopřiva.
Provozovatele, kteří se dopustili porušení předpisů, čeká správní řízení o uložení pokuty. V Libereckém kraji proběhla kontrola například v Turnově nebo v Železném Brodě. Všechny kontroly v kraji vyhověly.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.