Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Každá šestá restaurace používá přepálený olej

Během loňského roku se Státní zemědělská a potravinářská inspekce zaměřila na kvalitu a bezpečnost fritovacích olejů v restauracích a rychlých občerstveních. Kontrola odhalila, že každá pátá až šestá restaurace připravuje své pokrmy na přepáleném oleji.

Inspektoři vyrazili na kontrolu na celkem 38 míst a posuzovali celkem 47 olejů. Vzorky podrobili senzorickému posouzení na základě chuti, barvy i vůně a také laboratorní analýze. „U 18,5 procenta provozoven odhalili inspektoři použití tzv. přepáleného oleje,“ informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

U několika vzorků bylo objeveno násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu fritovacích olejů. Navíc u deseti procent provozoven inspektoři našli ve fritézách ztuhlé mastné nečistoty způsobené nedostatečným nebo nepravidelným čištěním. „Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví,“ upozornil Kopřiva.

Provozovatele, kteří se dopustili porušení předpisů, čeká správní řízení o uložení pokuty. V Libereckém kraji proběhla kontrola například v Turnově nebo v Železném Brodě. Všechny kontroly v kraji vyhověly.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SZPI

Štítky Liberecký, fritéza, olej, restaurace, Státní potravinářská inspekce, Liberecký kraj, Turnov, Železný Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každá šestá restaurace používá přepálený olej  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.