Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nikdo neví, na jak dlouho to opatření je, říká pendler z Liberce. Pracuje z domova

Do Saska budou moci od neděle kvůli uzavření česko-německých hranic z českých pendlerů dojíždět jen zdravotníci a pracovníci v zemědělství. Pro libereckého pendlera Jiřího Zahradníka to znamená, že bude muset pracovat z domova. „Zaměstnavatel mi to umožní," uvedl pracovník žitavské pobočky Obchodní a hospodářské komory IHK.

V obdobné situaci byl v důsledku protikoronavirových opatření a omezení přeshraničního cestování i loni na jaře. „Mám výhodu, že technicky, softwarově, jsem na to vybavený. Znám ale třeba konstruktéra, který by teoreticky mohl pracovat z domova, ale firma má softwarové licence jen na území Německa. Nemohou mu tak poskytnout software, ve kterém by měl pracovat, na jeho domácí počítač," uvedl.

Podle Zahradníka volí pendleři různá řešení, jak se vyrovnat s restrikcemi při cestě za prací. „Sasko nabídlo ubytovací paušál, 40 euro za noc pro pendlera a 20 euro pro rodinného příslušníka. A vím o několika lidech, kteří to využijí. Ale také vím i o spoustě lidí, kteří to nechtějí, protože mají třeba malé dítě doma a nikdo neví, na jak dlouho to opatření je," uvedl. Někteří se to podle něj snaží vyřešit tím, že by chtěli nějakou dobu pracovat v Německu, nadělat si přesčasy, a pak být doma. Jiní si budou brát dovolenou. Situace je podle Zahradníka nyní trochu jiná i tím, že zatímco loni na jaře se hranice zavíraly na popud české strany, nyní je to ze strany Německa. „Němci mají program kurzarbeitu, který umožňuje i českým pendlerům na něj dosáhnout," dodal.

Spolková agentura práce (BA) ve své poslední statistice z loňského června uvádí, že v Německu tehdy pracovalo 33 800 Čechů, z nichž 22 tisíc bylo zaměstnáno v Bavorsku, 8900 v Sasku a zbytek v ostatních spolkových zemích. Ve zdravotnictví, pečovatelství a sociálních službách jich působila jen malá část, konkrétně 1500 lidí. Podle Zahradníka ostatní pracují takřka ve všech oborech, včetně průmyslu. „Je to velká komplikace pro spoustu firem. Některé mají až dvě třetiny českého personálu nebo jsou menší firmy, které mají třeba do deseti zaměstnanců, ale když jim dvě pozice vypadnou, tak je to i pro ně velký problém," dodal Zahradník.

Provoz na hranicích

Situace na hraničních přechodech se Saskem je v Libereckém kraji poměrně klidná. Mezi oběma zeměmi tu nevede dálnice, a tak se tu netvoří kolony kamionů, jako v jiných částech Česka. Veškeré kontroly provádí německá strana, čeští policisté tak jen na situaci dohlíží. Do Německa nyní mohou z Česka s negativním testem přicestovat jen němečtí občané a lidé, kteří v zemi žijí. Po příjezdu musejí do karantény. Výjimku z karantény mají pendleři v kritické infrastruktuře, především zdravotníci, a nákladní dopravci, kteří rovněž musejí mít test. 

Na situaci zareagovaly také české dráhy, které zušily vlakové spojení mezi oběma zeměmi. Výjimkou je pouze linka, která jezdí z Liberce přes Německo do Varnsdorfu. V Německu ale tento vlak nestaví. 

Na přechodu v Hrádku také začalo především pro řidiče kamionů fungovat nové odběrové místo. Během pondělí ho využily desítky řidičů, jeden test byl pozitivní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ČR, Německo, koronavirus, zaměstnanost, pendleři, Liberecký kraj, Sasko, domov, Jiří Zahradník, Liberec, Hospodářská komora, Česko, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nikdo neví, na jak dlouho to opatření je, říká pendler z Liberce. Pracuje z domova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.