Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rekonstrukce Uranu začne nejspíš příští rok. V budově má vzniknout zázemí pro autobusák

Na jaře roku 2019 vedení město představilo plán rekonstrukce budovy Uran v ulici 1. máje. Na podzim stejného roku pak ukzalo návrh, jak bude opravená budova vypadat. S Uranem se ale stále nic neděje. Jak to tedy s rekonstrukcí vypadá nyní? Město chce na jaře vybrat firmu, která rekonstrukci provede, samotné práce pak nejspíš začnou příští rok a trvat mají asi tři čtvrtě roku.

„Doufáme, že se stihne během jednoho roku, odhad je 37 týdnů. Uvidíme, jestli do rekonstrukce nezasáhne zima,“ řekl primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové). 

Firmu, která měla rekonstrukci provést, přitom podle původního plánu chtělo město vybrat už loni na jaře, nakonec se ale výběr posunul. Během opravy dostane dům nový plášť opraví se i vzduchotechnika a topení. „Předpokládaná cena je 84 milionů korun,“ doplnil Zámečník s tím, že si město chce pomoci dotací z Operačního programu životní prostředí.


Město ještě čeká logistická operace s přesunem kamerového systému městské policie, který během rekonstrukce v budově nebude moci fungovat. Přesunout se musí i odbor sociální péče, celkem asi 50 lidí. „Strážníci budou v budově sídlit i během oprav, uvidíme ještě, co registr vozidel,“ doplnil primátor.

V přízemí budovy by mělo vzniknout zázemí pro sousední autobusové nádraží. To je nyní situováno v několika buňkách nedaleko. „Pokud vše půjde podle plánu v příštím roce bude vše realizováno a horní část třídy 1. máje dostane do vínku nový důstojný městský palác,“ doplnil Jiří Janďourek z Kanceláře architektury města.

Uran Liberec

Objekt postavený v roce 1969 město získalo bezplatně od státu v roce 2005. Nyní má v Uranu asi 180 zaměstnanců, vedle městské policie tam je i odbor sociální péče a část agendy dopravy. Kromě rekonstrukce přízemí v roce 2009 neprošel Uran žádnou významnou opravou.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Re architekti

Štítky uran, liberec rekonstrukce, re architekti, rekonstrukce, jaro, Jaroslav Zámečník, oprava, Starostové a nezávislí, Operační program Životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

James: Pokud se nepletu, byl to ten či onen Liebig, který Libereckou výšinu přenechal městu či daroval muzeu sbírku, takže v tom případě už bych hlasoval pro Liebigwarte :-) Mě by třeba zajímalo, jestli se opravdu vrátí nápis nad "vstupní" bránu do ZOO na Jezírku a v jaké podobě (Tiergarten).

Sobota, 20. února 2021, 14:24Odpovědět

James Bond

Věřím, že i dnes se najdou lidé, kterým na Liberci záleží a není jim jeho stav lhostejný. Ale často byli vyhnáni do Německa, do Rakouska... KAM dělá spoustu chyb, ale za Rosenbergový, maďara a korytare se neudělalo už lautr nic. Teď taky ne, ale aspoň se o tom začíná mluvit, dělat plány dopředu, byť jsou někdy zcela mimo.. že chybí finance, nejsou investoři a centralizace do Prahy a zanedbání regionů dosáhlo maxima, je věc jiná. Je potřeba především změnit mocenské poměry v centru a dosadit na český trůn právoplatné panovníky z habsburského rodu. Nakonec, i v Liberci máme kopec Hohenhabsburg, nesmyslně po válce přejmenovaný.

Sobota, 20. února 2021, 08:33Odpovědět

Petr Ruprecht

Odbavovací halu autobusáku Liberec pomalu nikdy neměl, resp. jak dlouho na ni čekáme? Pos.aná vesnice se stavební boudou a vídrholcem vedle hnusného Uranu a vybydleného Skoexportu, na jehož kauzu vzpomíná i odporný rudě ubrečený zámeček. Ale no jo, vždyť vedle na Galerii se přece pracuje a bude tu komunitní centrum, kam nepáchne noha :-D Komise nad komisi řeší, jak tam prošustrovat prachy. A sorry v.le error, asi nejsem dost kulturní, ale v Galerii Lázně jsem oficiálně nebyl ani jednou na žádné výstavě, zatímco v lázních jsem ještě plaval... Takže vážení radní a vypráskaná Drbno, tohle je začátek...

Čtvrtek, 18. února 2021, 20:11Odpovědět

Petr Ruprecht

Je to všechno? Není. Vyzývám všechny, kteří si chtějí uvědomit, jak kopírujeme sovětskou architekturu, běžte se podívat na ten panelový dům v Revoluční z druhé strany. Potěmkin hadr, zajímalo by mě, který ho.ado je za tohle zodpovědný. Ještě za socialismu se tam nechalo jakžtakž fotit tržnici, zkuste se tím chlubit dneska, architekti. Ale co, reakce Drbny je nadšená z každýho roští na kruháči, aktuálně třeba z té řady citronové trávy podél Alberta na Tržním :-D A opět, světe div se, o záhony se uměly za socialismu starat. Máte krátkou paměť? Chcete ukázat, jak vypadaly záhony před Dunajem, smrky ozdobené na Vánoce? Co tam je dneska? Živořící platany v betonu, čachry s lavičkami, vyměněná dlažba díky vypatlanosti Syneru, se kterým aktuálně město kšeftuje na Papíráku? Ale bude nové pitítko, že jo? Á propos, Němci by asi nikdy nenechaly spadnout Berlín pod Ještědem, majitel Kasra by nečekal na spadnutí restaurace U Severů, průjezd na Malé náměstí by vypadal jinak, třetina Liberečáků dneska doslova nenávidí dnešní Fórum a zkur.enou krabici Plazy... Lípa poloprázdná, Atlas prázdný, Koruna prázdná, Fórum poloprázdné, Delta poloprázdná, Plaza poloprázdná, výstaváky mrtvé, Jezírko mrtvé, přehrada mrtvá, o symbol bílého tygra jsme přišli. Je na čase sejít se u kremáku...

Čtvrtek, 18. února 2021, 20:04Odpovědět

Petr Ruprecht

No jéje. A když půjdeme ještě do historie, tak byla třeba volebním trhákem i lávka přes vlakové nádraží :-) A že jsme se něco načekali, než přišel podchod. Což mě přivádí na myšlenku, jestli rovnou při rozkopaném Šalďáku nedotáhnout do konce plán tunelu pod ním.

Čtvrtek, 18. února 2021, 19:48Odpovědět

Jindřich Ženíšek

Taky mi hodně věcí v našem městě vadí, ale je to i záležitost chyb a slibů předchozích vedení města . Tak třeba výstavba tolik potřebné tramvajové tratě do Rochlice se stala předvolebním hitem, poté se pozapomene a znovu se projekt opráší a opět se pozapomene. Před mnoha lety bylo hitem slibovat tramvaj do Ruprechtic, ale ta je již odsunuta do oblasti scifi. Takže pane Ruprecht, my sami to určitě nezměníme... ikdyž nikdy neříkej nikdy. Ale v mnoha tématech s Vámi souhlasím.

Čtvrtek, 18. února 2021, 19:29Odpovědět

Jindřich Ženíšek

T

Čtvrtek, 18. února 2021, 19:19Odpovědět

Jindřich Ženíšek

Tak to je asi záměna. Na Borováku totiž nebydlím, ale jsem liberečák.

Čtvrtek, 18. února 2021, 17:11Odpovědět

Petr Ruprecht

Tak pokud to Jindřichu není ironie, tak pokud by prošel název "Normální společnost, normální lidi". Nebo můžeme zkusit odtrhnout Ruprechtice od "Velkého Liberce". Zdravím na Borovák :-)

Čtvrtek, 18. února 2021, 16:58Odpovědět

Jindřich Ženíšek

Pane Petře Ruprechte. Jistě je třeba využít Vašich znalostí a přehledu pro slibný rozkvět našeho krajského města. Za jakou stranu či politické uskupení hodláte kandidovat v příštích komunálních volbách? Abychom věděli, komu to máme, jak se říká, hodit. Osud Liberce nám není lhostejný.

Čtvrtek, 18. února 2021, 16:35Odpovědět

Jindřich Ženíšek

Pane Petře Ruprechte. Jistě je třeba využít Vašich znalostí a přehledu pro slibný rozkvět našeho krajského města. Za jakou stranu či politické uskupení hodláte kandidovat v příštích komunálních volbách? Abychom věděli, komu to máme, jak se říká, hodit. Osud Liberce nám není lhostejný.

Čtvrtek, 18. února 2021, 16:33Odpovědět

Petr Ruprecht

A aktuálně miluju výstavku vozů Městské policie na Fügnerce i Benešáku. Jen ty měšťáky buď není vidět, nebo se cicmají s cikánským děckem v kočárku a okolo pobíhají lidi bez roušek. A co ty, Liberecká drbno, budeš radši psát články o mimozemštanech na Srí Lance, nebo někdo od vás zvedne prdel a půjde se podívat na kostel Máří Magdalény, Střelnici, do parků, tiskárny, Modrého bodu, a začne se ptát...?

Čtvrtek, 18. února 2021, 12:28Odpovědět

Petr Ruprecht

Petr Zlámal: No bodejť, přehrada je v plánu už 3 roky, jenom v Ruprechticích asfalt je slíbený asi 4 roky, evidentně jsou prachy na asi desátý plán/soutěž přestavby nádraží vlakáč/autobusák (když je ve vzduchu betonový paskvil tvořící asi 1/3 platného projektu). Vypráskaná drbna štěbetá ptákoviny, co jí kdo přinese, kdejaký křoví na kruháči, hlavně, že je pod Perštýnem kráter, po parcích verbež, jehly, ampule, na Soukeňáku shnilé hortenzie, Baťa místo 90. výročí končí, za otevřenou Revoluční pro auta bych doslova někomu dal přes hubu, a další umělci schválili autodrom a odříznuté Tržní náměstí od Pastýřské. Fakt už by měl někdo vylézt na radnici a vyvěsit vlajku "DĚKUJEME VYPADNĚTE".

Čtvrtek, 18. února 2021, 12:24Odpovědět

Petr Zlámal

Dobrý den , každý rok čtu co že se bude dělat ten příští rok včetně barevných plánů a nic z toho . Kdyby takhle řídili město před sto lety , tak nevím

Čtvrtek, 18. února 2021, 10:38Odpovědět

Petr Ruprecht

A mimochodem, stav "jubilejního" kostela a Střelnice je na čase někomu omlátit o tlamu. Abych nezapomněl, těšíme se také na šestileté zavření Šalďáku. Dovolím si podotknout, že stavba přehrady bez dnešní techniky trvala da facto rok. Zhruba tolik trvala výměna kolejí na pár set metrech :-D Sbalte do maringotek Syner a vykliďte laskavě kanceláře radnice. Máme vás plné zuby.

Čtvrtek, 18. února 2021, 08:14Odpovědět

Petr Ruprecht

Jo, přesně na tenhle hnus jsme potřebovali soutěž. Gratulujeme vítězi. A ať si laskavě jde hrát jinam. Liberečáci doufají, že nebudou peníze na víc věcí - dokončení projektu okolo muzea, Uran, stávající navržený polopaskvil na místě autobusáku (a děkujeme za asi patnáctý další návrh v pořadí) atd. Je na čase říct dost, a přestat si nechal z Liberce dělat architetoktonický kurník. Nechte nás namalovat klec pro kancelář architekta města a pak ji zrealizovat. Nebude mít "dveře". Můžeme mu také realizovat "únikovku v liberecké tiskárně" - viděl někdo už reálně návrhy místo ní? Deset skutečných architektů z deseti plus historici tvrdí, že v Liberci plánuje a pracuje bez pardonů magor (za doprovodu málem architektů z TU Liberec).

Čtvrtek, 18. února 2021, 08:08Odpovědět

Rekonstrukce Uranu začne nejspíš příští rok. V budově má vzniknout zázemí pro autobusák  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.