Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Medaili města Liberce získá devět kandidátů. Mezi nimi dálková plavkyně Pechová nebo lyžařský trenér Honců

Hned devět osobností obdrží Medaili města Liberce. Návrh výboru pro kulturu a cestovní ruch schválila rada města. Devět medailí pro devět navržených kandidátů ještě musí schválit zastupitelstvo, které se koná příští čtvrtek.

Markéta Pechová (*1979), první česká handicapovaná plavkyně, která v roce 2019 překonala kanál La Manche (trasu zvládla uplavat za 12 hodin 31 minut).

Milena Hercíková (*1936), učitelka a spisovatelka. Je autorkou devíti především poetických knížek především pro děti V Lidové škole umění, později přejmenované na Základní uměleckou školu, učila paní Hercíková až do roku 2016. Z nepřeberného množství žáků vyrostli milovníci poezie a literatury.

Sonja Hefele (*1949), propagátorka kulturních výměn a česko-německého porozumění. Od roku 2005 se osobně podílí na dramaturgii, přípravách a organizaci Kulturních dnů Dialog Liberec – Augsburg. V roce 2010 byla jmenována čestnou prezidentkou Německo-české společnosti v Augsburgu.

Richard Lukáš (*1953), lékař, ředitel Krajské nemocnice Liberec. Od roku 2003 byl primářem Spinální jednotky a od roku 2007 vedl jako přednosta Traumatologicko-ortopedického centra se Spinální jednotkou Krajské nemocnice Liberec. Dodnes působí v KNL jako generální ředitel a předseda představenstva KNL. Richardu Lukášovi byla koncem roku 2019 udělena čestná medaile České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Jan Šebelka (*1951), novinář a spisovatel. Vystudoval FAMU Praha, obor dramaturgie a scenáristika. Pracoval jako závozník, dělník, vychovatel, vedoucí internátu a v letech 1993 až 2014 byl novinář (Deníky, OSVČ, MFDnes).

Vojtěch Pražma (*1943), vědec, výzkumník a inovátor. Prošel řadou funkcí na Strojní fakultě ČVUT, z nichž nejvýznamnější byla proděkan pro vědu a výzkum. V roce 1995 odešel z ČVUT a věnuje se soukromému podnikání. Nyní je finančním, vývojovým a strategickým ředitelem firmy Modelárna LIAZ spol. s r.o. Pracuje pro nejvýznačnější světové firmy v oboru. V roce 1998 se stal členem ROTARY International v klubu RC Praha Staré Město. Po přestěhování do Liberce v roce 2004 se stal členem klubu RC Liberec-Jablonec. Po dobu členství v Liberci byl několikrát prezidentem klubu a obdržel 2x vyznamenání.

Jaroslav Honců (*1939), lyžař a trenér. Pravnuk průkopníka lyžování, řídícího Jana Buchara. V roce 1961 jako výborný lyžař nastoupil základní vojenskou službu do DUKLY v Liberci, kde jako záklaďák závodil v běhu, biatlonu a staral se i o tréninkový program. O dva roky později mu byla nabídnuta funkce trenéra. Patří k trenérským ikonám naší vlasti a neopominutelnou osobností lyžařského světa. V Liberci žije 60 let, a i nadále sleduje sportovní dění na jeho území. V posledních letech se na veřejnosti objevoval jako zastánce modernizace a rozvoje Skiareálu Ještěd.

MUDr. Stanislav Taller (*1941), lékař, zakladatel moderní traumatologie. V roce 1966 nastoupil na chirurgické oddělení liberecké nemocnice. V letech 1991–1993 byl jeho primářem, v letech 1993–2001 pak primářem Traumacentra KNL. Lékařem úrazové chirurgie pak byl až do roku 2016. Samostatně provedl kolem 15 tisíc operací, další tisíce pak jako asistent.

Ing. Lumír Kučera (*1949), gymnasta a trenér. V roce 1967 začal studovat na VŠST v Liberci.  Zpočátku pomáhal Okresnímu svazu sportovní gymnastiky s organizací Mistrovství republiky ženské gymnastiky, protože mužská v Liberci v té době neexistovala. Později se rozhodl, že mužskou gymnastiku založí a první trénink se uskutečnil 6. ledna 1971. Léta byl předsedou  Okresního svazu sportovní gymnastiky a členem Krajského svazu, pracoval jako člen režijní komise spartakiád a jako rozhodčí Jizerské padesátky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky medaile města liberec, osobnosti, liberec ocenění, Liberec, trenér, Krajská nemocnice Liberec, Augsburg, Praha, Lamanšský průliv, Jan Buchar, Rotary International, Jizerská padesátka, České vysoké učení technické v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Medaili města Liberce získá devět kandidátů. Mezi nimi dálková plavkyně Pechová nebo lyžařský trenér Honců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.