Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Projekt na výstavbu parkovacího domu se dal do pohybu. Završí ho zelená střecha

Začátek revitalizace dolního centra Liberce a výstavba parkovacího domu s kapacitou 244 parkovacích míst je na spadnutí. Projekt je rozdělen do dvou etap. První by mohla začít ještě letos. Na vrcholu parkovacího domu by navíc měla být vegetační střecha.

Liberecký kraj chce zhruba v červnu vypsat soutěž na zhotovitele 1. etapy, během té by mělo dojít k výstavbě parkovacího domu i revitalizaci části parku. „Ještě letos bychom chtěli zahájit stavební práce, které potrvají asi rok a půl,“ sdělil novinářům náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Česká pirátská strana).

Na projektu spolupracuje i město Liberec, se kterým loni uzavřel kraj Memorandum. „Město Liberec bude spravovat chodníky, šikmé rampy, schodiště a veřejné osvětlení,“ komentoval již dříve primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Do vlastnictví města také spadá například výjezd z parkovacího domu do Náchodské. 

Revitalizace dolního centra a výstavba náplavky by mohly začít příští rok

Projekt, který výrazně promění celkový vzhled dolního centra, by se mohl začít realizovat v příštím roce. Dalším krokem odstartování stavebních prací bylo schválení Memoranda mezi městem Liberec a Libereckým krajem.

V druhé etapě projektu dojde na lávku přes Nisu nebo náplavku.

Přípravu projektu vybudování náplavky, která je součástí druhé etapy, komplikují změny v legislativě. „Změny právních předpisů ztěžují veškerá jednání s Povodím Labe. Teprve po uzavření všech smluv můžou začít stavební práce,“ řekl hejtman Martin Půta (SLK). Kvůli tomu se příprava výrazně prodlouží oproti původním předpokladům.

Střechu s trávou a bylinami vítá i opozice

V rámci první etapy, jejíž náklady jsou odhadovány na 178 milionů s DPH, by měla být vybudována i zelená střecha na vrcholu parkovacího domu. Tento záměr již schválila rada kraje. Na střeše by měly být vysazeny suchomilné traviny a byliny. Náklady na její vybudování se pohybují kolo 3,3 milionů korun. Kraj ale počítá se získáním evropské dotace ve výši 85 procent.

Podle vedení kraje zatím není možné určit, kdy dojde ke druhé etapě, nebo jaké budou její náklady.

Z části střechy navíc bude sváděna dešťová voda do retenčních nádrží, odtud bude zpět využívána na zalévání vegetace. „Projekt revitalizace dolního centra považuji za krajské priority,“ dodal Miklík. „Jsem rád, že se vydáváme touto cestou, která odpovídá současným ekologickým trendům,“ doplnil hejtman.

Připravovanou stavbu oceňuje i opozice. „Stavba parkovacího domu jako součásti rekultivace okolí krajského úřadu přispěje k rozšíření přirozeného centra města. Věřím, že ji ocení nejen úředníci, kteří také musí někde parkovat, ale i obyvatelé a návštěvníci Liberce, pro které tak bude parkování v centru města komfortnější,“ sdělila redakci zastupitelka Libereckého kraje Jitka Volfová (ANO 211) a pokračovala: „Zelenou střechu vítám, samosprávy by měly jít příkladem a snažit se využívat ekologicky šetrná řešení, jako je například zelená střecha, na maximum, a to obzvlášť v případech, kdy na ně mohou získat podporu ve formě dotací.“ 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký, krajský úřad, náplavka, projekt, stavba, zelená střecha, Liberec, Liberecký kraj, Zbyněk Miklík, Starostové pro Liberecký kraj, Česká pirátská strana, Jaroslav Zámečník, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

James Bond

A co parter, nějaké ozdobné prvky? Nebo to bude jen další betonový solitér bez jakýchkoliv vazeb na své okolí, ošklivý na pohled?

Sobota, 20. února 2021, 08:45Odpovědět

Projekt na výstavbu parkovacího domu se dal do pohybu. Završí ho zelená střecha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.