Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Inspektoři zakázali nebezpečný přívěsek na klíče. Panenka s copánky může být pro děti nebezpečná

Podle České obchodní inspekce (ČOI) je hračka, která vypadá jako panenka s copánky a slouží jako přívěsek na klíče, nebezpečná pro nejmenší děti a může jim způsobit zdravotní riziko.

Výrobek je distribuován bez obalu a tudíž bez jakýchkoliv dalších informací pro spotřebitele.

Z výrobku se po provedené zkoušce uvolnily kovové části

Plastová panenka, která ma na temenu hlavy připevněný řetízek s kroužkem na klíče, může být podle zjištění ČOI nebezpečná. Panenka je oblečená v šatičkách různých barev, na kterých jsou připevněny různobarevné látkové květy. Na nohou má pak plastové botičky.

Provedené zkoušky pevnosti v tahu odhalily, že působením síly (55 N) se z výrobku uvolnily kovové části. Jednalo se o řetízek a kroužek na klíče, které se vejdou do válce pro malé části. Podobně se pod tento speciální válec vešly plastové botičky, které jsou velmi lehce snímatelné.

Výrobce neupozorňuje na žádné riziko

Panenka je zároveň přívěskem na klíče a hračkou bez specifikace věku dítěte. Výrobce rovněž neupozorňuje na žádné riziko pro děti ve věku do tří let, které by molo být s hračkou spojeno.

V průběhu používání hračky může malé dítě panence sundat botičky a případně utrhnout z hračky výše uvedené malé části, které může spolknout nebo vdechnout.

Česká obchodní inspekce uložila distributorovi hračky ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu nebo z oběhu. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu a zveřejněna v systému RAPEX. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČOI

Štítky ČOI, inspekce, varování, nebezpečí, hračka, panenka, přívěšek, Česká obchodní inspekce, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Jeden z nejdůležitějších článků dneška :-D Ano, prohlašuji s čistým svědomím, že šéfredaktor Liberecké drbny je blbec.

Pondělí, 1. března 2021, 22:36Odpovědět

Inspektoři zakázali nebezpečný přívěsek na klíče. Panenka s copánky může být pro děti nebezpečná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.