Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dětská hřiště v kraji zůstávají otevřená. Pro města je náročné případné uzavření ohlídat

Ve velkých městech Libereckého kraje zůstanou i během současných opatření dětská hřiště otevřená. Vláda obcím a městům doporučila uzavřít hřiště do konce lockdownu.

„Vláda důrazně doporučuje provozovatelům dětských hřišť, včetně obcí, uzavřít prostory dětských hřišť,“ stojí v usnesení vlády, které je v platnosti od 1. do 21. března. Samotné rozhodnutí pak zůstalo na samosprávách. A v Libereckém kraji tak zůstane většina dětských hřišť volně přístupná, minimálně ve větších městech.

Liberec jako krajské město nejenže hřiště nezavře, ale nepřijímá v souvislosti s nimi ani žádná omezující opatření. Jediné částečně uzavřené dětské hřiště je tak to v ulici Prokopa Holého u dolních kasáren. „Hřiště ale není omezeno z důvodu pandemie, ale proto, že tady město řeší dopadovou plochu a jedná se tedy o stavební úpravy,“ sdělila redakci mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

Hřiště se nezavírají ani v Turnově. A to i kvůli kapacitám strážníků. „Nejsme schopni MP pohlídat všechna dětská hřiště. Rodiny bydlící v bytech na sídlištích mají skutečný problém, co s dětmi. Představa, že budou celé tři týdny zavřeni v bytě je nerealizovatelná,“ sdělil na dotaz starosta Turnova Tomáš Hocke. Turnovská radnice ale vyzývá prostřednictvím tabulí rozmístěných právě i u hřišť k nošení roušek a udržování rozestupů.

S dětmi na hřiště mohou rodiče vyrazit také v Jablonci, i zde jsou dětská hřiště přístupná. Hlídky městské policie zde ale pravidelně kontrolují počty shlukujících se občanů. „Hřiště pro malé děti – předškoláky zůstala otevřená. Městští strážníci jen kontrolují, aby se právě na těchto hřištích pro předškoláky nescházely velké skupiny lidí,“ okomentovala mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová s tím, že město nechalo uzavřít deset hřišť u školních budov, která jsou běžně přístupná veřejnosti. „Dále jsme uzavřeli pět hřišť, která jsou oplocená,“ dodala Fričová.

Za nešťastné považuje rozhodnutí vlády například starostka Semil Lena Mlejnková„Považuji rozhodnutí vlády za nešťastné, protože je ve formě důrazného doporučení, což není jednoznačné stanovisko. O uzavření jsme uvažovali, ale nepřistoupili jsme k němu,“ řekla.

Město Česká Lípa přistoupilo podobně jako Jablonec k uzavření oplocených školních hřišť. „U těch se tedy dá snadno zamezit vstupu občanů na tato hřiště. Ostatní dětská hřiště ve městě, která nejsou zaplocena, zůstala i nadále přístupná, protože jejich uzavření by bylo velmi problematické,“ uvedla mluvčí České Lípy Kristýna Kňákal Brožová a pokračovala: „Strážníci i policisté samozřejmě dění na těchto hřištích sledují a v případě porušování protiepidemických nařízení zasáhnou.“

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava

Štítky Liberecký, hřiště, děti, dětské hřiště, Liberecký kraj, vláda, Turnov, Liberec, Lena Mlejnková, Tomáš Hocke, Česká Lípa, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětská hřiště v kraji zůstávají otevřená. Pro města je náročné případné uzavření ohlídat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.