Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jablonec a Liberec žádají o rozšíření výjimky ohledně pohybu

Jablonec i Liberec žádají o rozšíření výjimky pro cestování do sousedního města pro všechny své obyvatele. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ji zatím udělil jen lidem ze dvou okrajových částí. Pro obyvatele ze čtvrtí Liberec-Vratislavice nad Nisou a Jablonec nad Nisou-Proseč nad Nisou.

Liberec od Jablonce prakticky oddělují jen cedule značící hranici měst, jinak jde o propojené území. Podle primátora Jablonce Jiřího Čeřovského (ODS) by mělo být na obě geograficky, ekonomicky i sociálně propojená města v rámci opatření nahlíženo jako na jedno území, přestože je rozděleno do dvou okresů. „Naším požadavkem není, aby mohlo docházet k cestování obyvatel obou měst po území obou celých okresů, ale toliko, aby pro obyvatele Jablonce nad Nisou i Liberce byl režim rezidentů uznáván i na území druhého města. Máme za to, že takovýto režim nejen usnadní život v okrajových částech obou měst, kde jsou často obyvatelé zvyklí řešit svoje každodenní záležitosti, jako je návštěva lékaře, nákupy a podobně na území druhého města, ale taktéž odlehčí administrativě a kontrolám při značném rozsahu cestování obyvatel obou měst do zaměstnání v rámci souměstí," uvedl Čeřovský v žádosti adresované ministru vnitra.

Výjimka zatím platí obyvatele dvou městských částí, přes něž vede meziměstská tramvajová trať. Tramvaj na trase přes Vratislavice a Proseč sedmkrát "přejede" mezi katastry obou měst. Liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) sice vítá, že výjimku dostali alespoň obyvatele těchto okrajových částí, ale nepovažuji ji za dostatečnou. „Nadále ale trvám na tom, že opatření pro obyvatele obou sousedních a úzce propojených měst působí poněkud absurdně," uvedl v tiskové zprávě Zámečník. „Nemyslím si, že by lidé v případě jejich zrušení aktuální vládní nařízení proti pandemii nedodržovali,“ pokračoval.

Nicméně samotnou žádost o rozšíření stávající výjimky podalo jen město Jablonec. „Další žádost jsme za Liberec neposílali, ale v tomto ohledu jsme jednotní s Jabloncem nad Nisou,“ komentovala mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová.

Vláda kvůli koronavirové pandemii od minulého pondělí, zatím na tři týdny, výrazně omezila pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres je potřeba potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Ještě více omezené jsou vycházky či běh, možné jsou jen na území obce.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky koronavirus, Liberec, Jablonec, výjimka, Jablonec nad Nisou, Lužická Nisa, cestování, Jan Hamáček, ČSSD, Jiří Čeřovský, ODS, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec a Liberec žádají o rozšíření výjimky ohledně pohybu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.