Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pandemie vyhnala cenu psů do závratných výšin, za buldočka dáte i 60 tisíc

Vysoká poptávka po čtyřnohých společnících zvedla ceny štěňat i na několikanásobek. U plemen s průkazem původu, za která byste před pandemií zaplatili 25 tisíc korun si najednou někteří chovatelé účtují i 60 tisíc. Ceny rostou i u psů takzvaně bez papírů. Podle ochránců zvířat sice epidemie zajistila nový domov zvířatům z útulků, zároveň však také nahrává množírnám a pochybným chovům.

„Dobrý den, sháním štěňátko francouzského buldočka, klidně bez PP. Cena do 15 tisíc korun,“ podobných inzerátů jsou na internetu stovky a týkají se to celého spektra plemen. Podle Centrálního registru psů ČR se právě cena populárního buldočka ještě v roce 2009 pobybovala okolo deseti tisíc korun, nyní můžete najít inzeráty, které uvádějí částku za papírového psa až 60 tisíc. Nahoru stoupla i částka za oblíbeného australského ovčáka, kdy z dřívějších 15 tisíc korun je to nyní u některých stanic klidně i 40 tisíc. Dalších příkladů bychom mohli vyjmenovat celou řadu.

Pro Zlatku byl vysněným psem hladkosrstý retrívr, kterému se také říká flat. Na koupi psa si stanovila strop 30 tisíc. Usmálo se na ni štěstí a získala fenku Bellu z chovatelské stanice dokonce o pět tisíc levněji. „Standardě se cena těchto psů pohybuje okolo 20 tisíc korun. Velkou roli ale hraje zbarvení. Například hnědí psi jsou dražší než klasičtí černí. Také je daleko větší zájem o fenky než psy“ vysvětluje Zlata.

Že je enormní zájem o zvířecí společníky evidují provozovatelé útulku i ochránci zvířat. „Zájem veřejnosti stále neupadá, ba naopak. Ceny štěňat na inzertních portálech rostou. Také jsem se díval kolik stovek zhlédnutí je na jednom inzerátu atraktivních plemen psů a je to opravdu nebývalé. Vyšší cena odpovídá zvýšenému zájmu a bohužel to nahrává i těm takzvaným množírnám, které jsou v současné době ilegální a těžko se odhalují,“ uvedl Martin Kuna z Ligy na ochranu zvířat.

Zároveň připomíná, že už vešla v platnost novela zákona na ochranu zvířat, která výrazně zvyšuje případné tresty pro nepoctivé chovatele psů i koček. „Jeden bod dokonce uvádí, že není možné předávat zvíře kdekoli jako například na parkovišti. Zájemce by měl vidět štěňata v místě chovu, aby si udělal obrázek o tom, z jakých podmínek pochází,“ vysvětluje Kuna.

I v nabídce útulků je poměrně málo psů, což je vlastně dobře. Dokonce se daří najít domov i psím seniorům. To potvrzuje i Andrea Kolmanová ze spolku Storgé, který provozuje víceúčelové zařízení Borovno. Právě sem se dostalo deset postarších psů plemene shi-tzu. Kromě vyššího věku měla řada z nich i zdravotní problémy, a přesto se pro ně našel nový domov.

„Dá se říct, že čím menší pes, tím větší je úspěšnost, že ho umístíme,“ komentovala Kolmanová. Plzeňskému spolku se dokonce podařilo najít nové majitele i třem větším seniorům.

Podařilo se nám za poslední rok umístit i velmi staré psy. Například boxery a německé ovčáky, kterým bylo 11 až 12 let. Daří se jim nacházet nové domovy a dá se říct, že koronavirus je v tomto ohledu pro ta zvířata prospěšný. Prioritně ale v útulku zůstávají velká plemena a je zvláštní, že se tak děje u středních až velkých psů černé barvy. Stejně tak v útulcích často zůstávají kříženci stafordů i dalších podobných plemen,“ podotýká Kuna.

Řada psů, kteří mají zdravotní problémy nebo jsou nezvladatelní, prožije v útulku už zbytek života. Lidé buď nechtějí investovat peníze do nemocného zvířete nebo se v případě nevychovaného psa bojí, že ho zkrátka nezvládnou.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pandemie, koronavirus, pes, útulky, chovatelské stanice, množírny, domov, štěně, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie vyhnala cenu psů do závratných výšin, za buldočka dáte i 60 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.