Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Aktivisté z Greenpeace zablokovali rypadlo v dole Turów. Krade vodu z českého území, vadí jim

Přímo v polském dole Turów na hranici s Českem protestují aktivisté z Greenpeace. Ti obsadili rypadlo v dole a vyvěsili na něj několik transparentů. Důvodem obsazení rypadla je podle Greenpeace fakt, že by zde vůbec neměla probíhat těžba, která navíc bere vodu obyvatelům z blízkých českých vesnic.

Na konstrukci rypadla vyvěsili transparent “Klimatická krize? Na*rat“ s logy státní těžební společnosti PGE a polského Ministerstva energetiky. Nechybí ani transparent v češtině “Voda je víc než uhlí“.

Aktivistům vadí, že polská vláda povolila těžbu až do roku 2044, ačkoliv s tím nesouhlasí Česko, Německo a lidé z okolí. „Je neuvěřitelné, že chce PGE těžit v dole Turów až do roku 2044. Důl krade vodu z českého území a každým dnem se kvůli nezákonnému povolení rozšiřuje a přibližuje českým hranicím. Není možné, aby PGE a polský stát ignorovaly práva evropských občanů i ochranu životního prostředí. Uhlí ani peníze nenahradí vodu ve studnách místních lidí či v krajině, která je obklopuje,“ uvedla Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace.

Kvůli pokračující těžbě v dole přichází vesnice na české straně o vodu. Právě česká vláda se nedávno rozhodla, že bude Polsko žalovat u evropského Soudního dvora a předběžným opatřením požaduje okamžité zastavení těžby.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Greenpeace

Štítky Polsko, turow, důl, Greenpeace, Důl Turów, těžba, Česko, Vláda Polské republiky, Německo, Evropský soudní dvůr, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté z Greenpeace zablokovali rypadlo v dole Turów. Krade vodu z českého území, vadí jim  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.