Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihoafrická mutace koronaviru potvrzena v Liberci. Nakazilo se šest zaměstnanců celní správy

Šest pracovníků celní správy z Liberecka má potvrzenou nakažlivější, takzvanou jihoafrickou mutaci covidu-19. Informoval o tom server HlidaciPes.org s tím, že se zřejmě nakazili při kontrole na ruzyňském letišti v Praze. Mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová uvedla, že to ale není možné. Upřesnila také, že nakažení jsou dva celníci a čtyři civilní zaměstnanci.

„Celní správa odmítá, že by mohlo být spojováno s tou letištní kontrolou, která se uskutečnila v rámci výcviku psů 27. února. Celník, u kterého je nákaza touto mutací prokázána, nepracoval na místě se vzorky. A byla také dodržena veškerá bezpečnostní opatření, to znamená ochranné obleky, dvoje rukavice, štíty, respirátory," uvedla. Nákaza jihoafrickou mutací se u celníka podle ní projevila 8. března, o tři dny dříve u jedné civilní zaměstnankyně. „Psovodi, co více než půl roku pracují s těmi vzorky, tak jsou testováni s negativní výsledky, to samé platí pro psy. Nedávno prošli i zdravotní kontrolou a jsou také negativní," dodala.

Podle mluvčí sice žádný konkrétní zdroj nákazy nebyl potvrzen, server ale vychází z informací od libereckého krajského hygienika Vladimíra Valenty. Celníci na letišti kontrolovali na konci února účastníka zájezdu do Zanzibaru, u něhož byla jihoafrická mutace koronaviru později potvrzena. „V rámci screeningu mutací, který v Libereckém kraji provádíme, byl detekován pracovník státní správy bez cestovní anamnézy. Jeho spoluzaměstnanci kynologové a psi pracují na letišti Václava Havla. Shodou okolností 'testovali' turisty ze Zanzibaru a mezi nimi byl i pacient uvedený viz výše," uvedl Valenta.

Hygienici odhalili dalších 11 pozitivních kontaktů v rodinách celníků. V jednom případě se přes rodinného příslušníka nakazili také tři pracovníci jedné liberecké firmy. "Všechny tyto osoby jsou pozitivní na susp. jihoafrickou mutaci. Pokračuje vyhledávání dalších kontaktů pozitivních a hromadný odběr kontaktů na pracovišti," dodal Valenta.

Server také uvedl, že o možném výskytu na pražském letišti byla informována hlavní hygienička a centrální řídící tým.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky koronavirus, policie, Liberec, Praha, celníci, mutace, COVID-19, celní správa, Letiště Václava Havla, Liberecký kraj, Vladimír Valenta, Zanzibar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihoafrická mutace koronaviru potvrzena v Liberci. Nakazilo se šest zaměstnanců celní správy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.