Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Liberecký kraj je plný alejí, historických i nově vysazených. Za péči o ně byl oceněn

PR článek

Stovky stromů v uplynulých letech vysadil Liberecký kraj podél silnic ve své správě, další stovky z nich ošetřil. Také v současnosti pracuje prostřednictvím Krajské správy silnic Libereckého kraje (KSSLK) na další obnově alejí a výsadbě nových stromů. Za svou práci v tomto odvětví byl Liberecký kraj oceněn společností Arnika, která se zabývá životním prostředím.

„Jsem rád, že se nám postupně daří výrazně zlepšovat stav vegetace podél krajských silnic. Těší mě to o to víc, jelikož jsme ještě před pěti lety nevycházeli v hodnocení některých ekologických organizací zrovna nejlépe. Za start nového postoje k zeleni u krajských silnic považuji projekt Od zámku Frýdlant po zámek Czocha, ve kterém se nakonec podařilo nastavit efektivní model přístupu k alejím a jejich obnově. Proto jsme vyčlenili v rozpočtu kraje finanční prostředky ve výši přesahující 4 miliony korun, které umožnily naší krajské správě silnic starat se o údržbu a obnovu zeleně víc než příkladně,“ uvedl hejtman Martin Půta

V uplynulém roce byl ukončen projekt obnovy alejí na Frýdlantsku, kdy odborníci ošetřili 799 stromů a vysazeno 716 nových. V současné době je realizována veřejná zakázka na dalších 8 revitalizací v oblasti Novoborska, kde by mělo být do konce roku 2021 ošetřeno 593 kusů dřeviny a vysazeno 673 nových stromů. Současně jsou ve fázi přípravy i další projekty na rekonstrukci zeleně z vybraných oblastí Libereckého kraje, a to například na silnicích v Podještědí, na Turnovsku či Maloskalsku. Do konce roku 2021 by tam mělo dojít k ošetření 155 kusů stromů a výsadbě 579 nových, převážně ovocných stromů.

Aleje jsou ozdobou i chrání

„Aleje jsou výrazným přínosem k formování krajiny, spoluvytvářejí ji a chrání,“ říká Jarmila Hušková, specialistka nejen na aleje z Národního památkového ústavu v Liberci. Podle jejích slov v barokní krajině aleje dotvářely potřeby architekta, navazovaly na vstupy areálů, vedly osou zámeckých parků dále do krajiny. Stromy v alejích zvýrazňovaly dominanci kostelů, kaplí a poutních míst v krajině. Menší aleje vysazovali pak i sedláci podél svých cest do polí, tyto aleje byly převážně z užitkových ovocných dřevin. V barokní krajině jsou aleje vázané na architektonické soubory a sídelní útvary a promyšlenými průhledy a výhledy propojují celý areál s širší okolní krajinou. 

„V Libereckém kraji máme na mnoha místech toto komponované rozčlenění krajiny alejemi z doby baroka a je naším cenným dědictvím. Je v nich patrný historický vývoj kulturního utváření krajiny, řád je zde vyjádřen pomocí osové souměrnosti, kde osy lemované alejemi spojují hlavní hospodářská, duchovní, kulturní a společenská centra. Aleje i stromořadí jsou jednoznačně lidským výtvorem, idealizovanou formou přírody, která nás provází podél našich cest odpradávna. Je nejen přírodním, ale především živým kulturním dědictvím, které stojí za to zachovat (a v pravý čas obnovit pro generace budoucí). Není to trvalý prvek, ale dílo proměnné v čase a je naší povinností jejich délku života prodloužit včasnou obnovou,“ doplňuje k alejím Jarmila Hušková.

V péči o aleje bude Liberecký kraj i nadále pokračovat. V uplynulých letech vynaložil na výsadbu nových a ošetření stávajících alejí bezmála 17 milionů korun, výrazně mu v tom pomáhají finanční prostředky z evropských fondů, a to konkrétně z Operačního programu Životní prostředí. Jen na letošek to je 8,1 milionu korun. 

„V trendu péče o aleje podél krajských silnic budeme i nadále pokračovat. Záleží nám nejenom na jejich estetické hodnotě, ale i praktickém využití. Stromy udržují krajinný ráz a přispívají k zadržování vody. Řidiči se také během průjezdu alejemi nemusí obávat neočekávaných prudkých nárazů větru, jelikož je stromořadí před nimi ochrání,“ dodal Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberecký kraj, aleje, alej, strom, silnice, projekt, Národní památkový ústav, Martin Půta, Frýdlant, Jan Sviták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj je plný alejí, historických i nově vysazených. Za péči o ně byl oceněn  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.