Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Zeleň na libereckých hřbitovech prochází obnovou. Nové stromy jsou v Machníně i Růžodole

V posledních měsících prochází dřeviny na libereckých hřbitovech obnovou. Nestabilní a někdy i nahnilé stromy postupně nahrazuje nová výsadba například na hřbitově v Machníně nebo Růžodole.

Na hřbitově v Machníně pokácelo město v loňském roce dva javory, které se nacházely blízko centrálního kříže. „Do dřevin zatékalo a byly již v pokročilé fázi hniloby, tím ohrožovaly kříž i návštěvníky hřbitovů,“ uvedla mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová. Vykácené stromy nahradily na konci března dvě okrasné višně.

První etapa výsadby proběhla také ve hřbitově v Horním Růžodole. Zde muselo dojít rozsáhlejšímu kácení, které zahrnovalo celkem třiadvacet dřevin. Jako první bylo pokáceno jedenáct stromů podél plotu. „Dřeviny byly nestabilní a zdeformované, pravidelně docházelo k poškozování hrobových zařízení v souvislosti s pády větví, a jejich kořenový systém prorůstal oplocením hřbitova,“ komentovala Kodymová.

Aktuálně dokončují dobrovolní hasiči kácení dalších dvanácti dřevin. I za tyto stromy se ale hřbitov dočká náhrady. Na konci března došlo k náhradní výsadbě sedmi lip a osmnácti borovic. V následujících měsících k nim přibude ještě dalších šestnáct lip.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky Liberecký, hřbitov, Liberec, strom, Liberec XXXIII-Machnín, Růžodol, dřevina, Liberec VII-Horní Růžodol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeleň na libereckých hřbitovech prochází obnovou. Nové stromy jsou v Machníně i Růžodole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.