Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Unikátní mokřady v Jablonném se rozšíří. Přibude zde dvacet nových tůní

Před deseti lety začaly v Jablonném v Podještědí vznikat unikátní mokřady. Z neudržovaných pozemků plných černých skládek se stalo oblíbené ale také prospěšné místo. Nyní dojde na druhou etapu projektu, díky které se mokřady plochou i počtem tůní více než zdvojnásobí.

V rámci druhé etapy, do které se pustila ekologická společnost Čmelák – Společnost přátel přírody společně s Institutem pro udržitelný rozvoj, vznikne na protějším břehu Panenského potoka dvacet nových tůní na rozloze přibližně 5,5 hektarů. Celková rozloha mokřadů tak bude v budoucnu odpovídat velikosti přibližně 20 fotbalových hřišť.

Zatímco vybudování první části mokřadů trvalo celou dekádu, druhá polovina by mohla být hotová během tří let. „Tehdy jsme museli nejdříve vykoupit pozemky, udělat různé průzkumy a získat všemožná povolení, zároveň jsme se při tvorbě mokřadů vše učili,“ sdělil redakci předseda spolku Jan Korytář.

Mokřady v Jablonném v současné době tvoří tůně, mokřady, dva potoky a lužní olšový luh.

Velkým usnadněním je podle Korytáře dotační fond Libereckého kraje, který umožňuje získat podporu na vytvoření projektové dokumentace daného projektu. „To nás tehdy hodně brzdilo,“ komentoval Korytář.

V době budování mokřadů v Jablonném patřil Čmelák v obdobných projektech mezi průkopníky. Cestu sem během posledních let našly tisíce návštěvníků. „Naše i jiné organizace zde organizovaly mnoho exkurzí,“ řekl předseda. Turisté se nyní mohou projít po 435 metrech haťových chodníků, které je zavedou k celkem devíti tůním.

???? Máme velkou radost. Na II. etapu Mokřadů v Jablonném????, kde vznikne 20 nových tůní, je schválena dotace z Operačního...

Zveřejnil(a) Čmelák - Společnost Přátel Přírody dne Středa 31. března 2021

Náklady na vybudování druhé etapy projektu se pohybují v rozpětí od 5 do 7 milionů, velkou část uhradí dotace ze Státního fondu životního prostředí a Libereckého kraje. Přípravné práce by mohly začít už letos v létě. „Na jaře 2021 by mohly vzniknout tůně, kdy bude dodělaná kompletní infrastruktura závisí na našich finančních možnostech. Je možné, že se to podaří najednou, ale také je možné, že to bude trvat další rok,“ dodal Korytář.

Čmelák těmito mokřady rozhodně nekončí a už nyní má vyhlédnuté další tři lokality – u Nového Boru, Vítkově u Chrastavy a Pertoltic na Frýdlantsku. Zde by mělo vzniknout víc než pět desítek dalších tůní. Mokřady pomáhají například zadržovat v krajině vodu nebo podporovat biodiverzitu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Čmelák - Společnost přátel přírody

Štítky Liberecký, mokřady, Jablonné, Jablonné v Podještědí, projekt, Jan Korytář, Liberecký kraj, Panenský potok, Státní fond životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní mokřady v Jablonném se rozšíří. Přibude zde dvacet nových tůní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.