Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zoo je na otevření nachystaná, i s omezenou kapacitou může uvítat dva tisíce lidí denně

Liberecká zoologická zahrada je připravená v pondělí 12. dubna otevřít. Čeká ale, jaké budou přesné podmínky, které to umožní. Výši vstupného měnit nebude, řekl ředitel zoo David Nejedlo. Vláda schválila, že zoologické a botanické zahrady budou moci od 12. dubna obnovit provoz ve venkovních prostorech, ale naplnit budou smět nejvýše 20 procent kapacity.

Pro libereckou zoo by tato podmínka znamenala podle Nejedla zhruba 2000 návštěvníků za den. „To míváme v tomto období jen o víkendech, když je hezké počasí," uvedl. Podle něj ale nebude problém regulovat návštěvníky, to si už vyzkoušeli loni. „U vstupu budou nějaké koridory, rozestupy a pouštění do zahrady bude postupné," řekl.

Ředitel zatím nezná přesné podmínky, za jakých bude možné otevřít, nepředpokládá ale, že by mezi nimi byla nějaká nesplnitelná. Zahrada je schopná otevřít prakticky ihned. „Chystali jsme se na to, během tohoto týdne provedeme jen některé úklidové, zametací práce," uvedl Nejedlo.

Výši vstupného liberecká zoo upravovat nebude, i když budou přístupné jen venkovní výběhy. „Přemýšleli jsme o tom, že ta návštěva není úplně plnohodnotná. Na druhou stranu jsme si řekli, že je to trochu pomoc zahradě, takže necháme normální vstupné," dodal ředitel zoo. Ocenil, že lidé zahradě pomáhají už nyní. Peníze zaslané na účet zoo od dárců už minulý týden přesáhly dva miliony korun. „A další lidé se hlásili. Za to moc děkujeme," řekl Nejedlo. Více peněz zoo získá i z dotačního programu ministerstva životního prostředí, místo obvyklého milionu dostane zhruba 3,5 milionu korun.

Zoo v Liberci patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v Libereckém kraji. Ročně jí projde až 400 tisíc lidí, loni ale měla kvůli nařízením vlády 117 dní zavřeno a ve zbytku roku ji navštívilo 275 659 lidí. Přišla tak asi o čtvrtinu obvyklých tržeb, zhruba o 13 milionů korun. Letos neměla otevřeno ještě ani den a na tržbách do konce března přišla o další čtyři miliony. Liberec jako zřizovatel zoo její provoz dotuje zhruba z poloviny, letos to bude asi 50 miliony korun ročně. Víc peněz město kvůli propadu vlastních příjmů není schopné dát.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky příroda, koronavirus, zoo, Liberec, zahrada, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo je na otevření nachystaná, i s omezenou kapacitou může uvítat dva tisíce lidí denně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.