Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zaměstnanci Knorr-Bremse si přístupem k práci sami určují výplatu. Chceme dát lidem příležitost k rozvoji, zní ze společnosti

PR článek

Vytvořit pracovní prostředí, které dává prostor k seberozvoji a zároveň náležitě odměnit zaměstnance s aktivním přístupem k práci. Liberecký výrobce brzdových systémů Knorr-Bremse se rozhodl výrazně změnit svou mzdovou politiku. Výši platu tak mají částečně ve své režii sami zaměstnanci. Těšit se na konci měsíce z vyšší cifry na výplatní pásce? Stačí jediné - chtít.

Česká pobočka německé společnosti Knorr-Bremse vyrábí na Liberecku už více než dvacet let brzdy a brzdové systémy pro velká užitková vozidla. Jde o jednoho z největších a nejstabilnějších zaměstnavatelů v kraji, výrobní a logistické haly v průmyslové zóně Liberec Sever totiž dávají práci více než šesti stovkám lidí.

Spravedlivá odměna pro srdcaře

Právě zaměstnance z výroby a logistiky čekala s příchodem letošního roku významná změna. „Při plánování každoročního plošného zvyšování platu jsme se rozhodli výrazně přehodnotit naši mzdovou politiku,” říká personální manažerka společnosti Eva Kubešová.

„Nepřišlo nám spravedlivé, aby srdcaři, kteří do práce dávají vše, dostali přidáno stejně jako zaměstnanci, kteří nemají pro práci žádný výraznější zápal,” vysvětluje. 

Zaměstnanci závodu Knorr-Bremse před vypuknutím pandemie koronaviru. Nyní ve firmě platí řada bezpečnostních opatření, včetně povinnosti nosit respirátor.

Přesun od tvrdých dat k práci s motivací

Společnost se rozhodla méně zaměřovat na tvrdá výrobní data a více pracovat s motivací zaměstnanců. „Angažovaný člověk má mnohem větší motivaci k práci a vytváří opravdovou přidanou hodnotu,” popisuje personální ředitelka. „Rozhodli jsme se proto změnit firemní kulturu jako takovou,” dodává.

Výsledkem je nový systém odměn, kdy jsou lidé hodnoceni podle přístupu k práci. Dříve se mzda zaměstnanců ve výrobě Knorr-Bremse skládala ze dvou složek - fixního základu a proměnlivé složky závislé na odvedeném (kvantitativním) výkonu. Nově se k nim však přidala i složka kvalitativní.

„Změna přináší i záruku stabilnějšího příjmu. Zaměstnanci to oceňují například i směrem k bankám, které při poskytování úvěrů přihlíží hlavně k fixním složkám platu. Ta se nyní zvedla,” uvedla Kubešová.

Podle práce výplata

Společnost vytvořila podrobný strukturovaný systém, podle kterého jsou zaměstnanci hodnoceni na základě jejich přístupu k práci. „Vedoucí pracovníci hodnotí aktivitu podřízených, jejich snahu o zlepšení ať už své vlastní práce, nebo části výrobního procesu, jehož jsou součástí,” vysvětluje Kubešová.

Důležitým aspektem celého systému je podrobná zpětná vazba, kterou zaměstnanci dostávají spolu s výplatnicí. Lidé tak podle Kubešové přesně ví, za co a proč byli hodnoceni, kde je prostor ke zlepšení nebo v čem naopak excelovali a vysloužili si tak vyšší odměny.

Změna k lepšímu je znát, pochvalují si mistři

Nový systém klade břemeno zejména na vedoucí pracovníky - mistry. „Mistr je v novém systému prvním šéfem hierarchické úrovně, díky čemuž je ve velmi blízkém vztahu k zaměstnancům,” popisuje personální ředitelka. „Ačkoliv změna pro ně znamená především vyšší administrativní zátěž, máme od mistrů skvělé ohlasy,” dodává. 

Její slova potvrzují i samotní mistři. „Přechod na nové odměňování byl hodně těžký. Už teď ale vidím, že se u některých lidí mění jejich přístup k lepšímu,” uvedl mistr D. H. „Hodnocení angažovanosti je podle mého významná změna v hodnocení zaměstnanců. Systém mi přijde spravedlivý, konečně se rozliší ti, kteří pracují „pod standardem“ a ti, kteří pracuji „nadstandardně“,” dodává další mistr M. H.

Kvalifikujeme, kalibrujeme, školíme

Nezbytnou součástí nové strategie je podle Kubešové neustálé vylepšování metodiky. Mistři z různých částí výroby mají svá pravidelná školení a komunitně “kalibrují" své postupy tak, aby se hodnocení za aktivitu nelišilo pracoviště od pracoviště.

„Je to živý, nikdy nekončící proces. Školíme vedoucí pracovníky tak, abychom vytvořili jednotnou metodiku hodnocení. Neustále proto kalibrujeme, kvalifikujeme, vysvětlujeme,” popisuje ředitelka.  

Stabilní práce v nestabilní době

Nová politika libereckého výrobce přitom představuje posun jak pro vedoucí pracovníky, kteří díky němu získali větší pravomoce, tak i pro jejich podřízené. „Nový systém odměňování podle mě změnil to, že dříve se hodně tlačilo jen na výkon a teď se budou zaměstnanci posuzovat i podle jejich chování. A to je dobře,” potvrzuje seřizovač T. M.

„Našim cílem je vedle spravedlivé mzdy také možnost k seberozvoji. Chceme, aby práce v Knorr-Bremse byla pozitivní školou života," doplňuje Kubešová.

Aktuálně shání v Knorr-Bremse posily na pozicích: operátor výroby, skladník, specialista údržby-elektro, operátor údržby – mechanik.

Společnosti se v posledních letech daří a navzdory globální pandemii, která tvrdě zasáhla velkou část pracovního trhu, se v Knorr-Bremse nepropouštělo, Naopak, liberecký výrobce stále hledá posily do svého týmu.

„Zaměřujeme se na bezpečné pracovní podmínky a podporu spolupráce napříč všemi týmy, a proto jsme úspěšní," říká jednatel společnosti Martin Košíček.

Noví pracovníci se kromě aktivní účasti na výši svého platu mohou těšit i na celou řadu zaměstnaneckých benefitů. Firma lidem přispívá na dopravu, stravupenzijní připojištění, pořádá společné výlety či rodinné dny.

„Rádi ve svých řadách přivítáme posily na specializovaných pozicích i lidi bez předchozích zkušeností. Důležitá je hlavně chuť k práci, tu pak umíme náležitě ocenit,” uzavírá Kubešová.

Mám zájem o práci v Knorr-Bremse

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Knorr-Bremse

Štítky knorr-bremse, stráž nad nisou, brzdové systémy, výroba, zaměstnanci, Eva Kubešová, politika, motivace, pandemie covidu-19, Liberecký kraj, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnanci Knorr-Bremse si přístupem k práci sami určují výplatu. Chceme dát lidem příležitost k rozvoji, zní ze společnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.