Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecká knihovna otevře až ve středu. Kvůli opravě výtahu

Liberecká krajská knihovna se pro návštěvníky otevře příští týden ve středu. Dřívějšímu otevření brání naplánovaná oprava výtahu. Kapacita knihovny ale bude omezená na základě vládního pandemického nařízení na jednoho člověka na 15 metrů čtverečních. Najednou tak bude moci být v knihovně zhruba 300 až 350 lidí, řekla ředitelka knihovny Dana Petrýdesová.

„Na čtenáře se těšíme a věříme, že se čtenáři těší ještě více než my, protože objednávání přes internet není úplně komfortní a čtenáři si budou moci sami vybrat v regálech podle obálek, což teď nejde," uvedla ředitelka.

Knihovny se veřejnosti uzavřely kvůli vládním protiepidemickým nařízením loni 22. října. V Liberci si čtenáři mohli knihy odnášet po objednání alespoň přes výdajové okénko. Zájem ale není takový, jako když je knihovna otevřená. „Jsme na 20 až 30 procent, protože řada lidí ani nemá možnost si objednávat nebo nechce a navíc jsme schopni odbavit omezený počet lidí. Přes výdejní okénko jsme půjčovali tak 700 až 800 dokumentů denně. Za normálních okolností, když je otevřeno, knihovna půjčovala třeba i 3000 dokumentů denně," řekla Petrýdesová.

Knihovny mohou sice s omezením otevřít už od pondělí příštího týdne, podle ředitelky s tím ale nepočítali a kvůli naplánované opravě výtahu nelze otevřít dříve než ve středu. V pátek večer podle ní zastavila příjem objednávek na půjčení knih přes internet. „V pondělí a úterý je budeme dovydávat přes výdajové okénko a připravovat knihovnu na otevření," uvedla.

Od středy bude do knihovny možný vstup jen s respirátorem. Kdo ho nebude mít, bude si ho moci zakoupit přímo v knihovně. Zatím bude knihovna fungovat jen pro půjčování a vrácení knih. „Máme nějaké fondy, které si nelze odnést domů. U nich bude možno po nějakou omezenou dobu si u nás sednout a prolistovat," dodala Petrýdesová. Nadále jen on-line budou přednášky nebo besedy, v provozu nebude ani třeba dětský koutek.

Na otevření se chystají i další knihovny v kraji. Už v pondělí se třeba otevře městská knihovna v Jablonci nad Nisou, i tam to bude zatím bez studovny a čitárny. V oddělení pro dospělé bude moci být najednou 13 lidí, v oddělení pro děti a mládež sedm a v multimediálním tři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky literatura, koronavirus, knihovny, Liberec, knihovna, výtah, oprava, kniha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká knihovna otevře až ve středu. Kvůli opravě výtahu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.