Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Demonstrace za semilského ředitele se zúčastnily stovky lidí

Dnes odpoledne se v Semilech sešlo několik stovek lidí, kteří zde demonstrovali za návrat dětí do škol bez podmínek. Chtěli tak podpořit ředitele zdejší waldorfské školy Ivana Semeckého. O jeho odvolání dnes jedná vedení města.

Semecký v minulém týdnu umožnil chodit do školy i dětem, jejichž rodiče odmítají testování. Jeho přístup rozdělil rodiče dětí i pedagogický sbor školy, s jeho postupem nesouhlasí rada školy.

„Myslím si, že jsem jednal správně a nevidím důvod ke svému odvolání, jsem připraven se bránit," řekl dnes Semecký, který byl vděčný za podporu, kterou mu lidé vyjádřili. Největším problémem mimořádného opatření a metodiky ministerstva školství je podle něj to, že sáhla na nejzákladnější práva. „Zakazuje dětem chodit do školy a popírá práva rodičů, aby rozhodovali o svých dětech," doplnil. Navíc podle něj mění školy v testovací centra a to také není v pořádku. Většina rodičů se ale testování nebrání, bez testů zůstává podle Semeckého necelá třetina školáků. „Z těch, kteří se testovali, nebyl jediný pozitivní," dodal ředitel školy.

Testování dětí je jednou z podmínek, aby se minulé pondělí mohli do lavic vrátit děti prvního stupně základních škol, speciálních škol a nejvyšších ročníků škol mateřských. Do základních škol se dnes vrátila druhá skupina žáků prvního stupně v režimu rotační výuky, při které se třídy střídají ve výuce doma a ve škole. Podle krajského hygienika Vladimíra Valenty provedli minulý týden ve školách 32.742 testů u žáků a dalších 11.867 u pracovníků škol. Pozitivní test mělo 26 žáků a 21 pracovníků škol. Do karantény musela jedna třída včetně vyučující.

„My jsme provedli ve waldorfské škole opakovaný zdravotní dozor v průběhu minulého týdne v obou dnech, kdy tam mělo proběhnout testování. Zjistili jsme nedodržení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. Byl vypracován protokol, ke kterému má vedení školy možnost se vyjádřit, má k tomu zákonnou lhůtu 15 dní," řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje Valenta.

Semecký ČTK potvrdil, že protokol škola obdržela a právníci zpracovávají připomínky. Škola podle něj mezitím zajistila jiné testy, místo výtěru z nosu teď testují ze slin. Na podporu ředitele vznikla minulý týden i petice, tu elektronickou podepsalo už přes 11.280 lidí, další tisícovku podpisů se podle petičního výboru podařilo posbírat pod její listinnou podobu přímo v Semilech.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky ČR, správa, školy, koronavirus, demonstrace, waldorfské, Semily, F, Vladimír Valenta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demonstrace za semilského ředitele se zúčastnily stovky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.