Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Řidiči, kteří při koupi viněty zadali neexistující SPZ, mohou žádat o vratku

Ode včerejšího dne mohou motoristé, kteří při nákupu dálniční známky omylem zadali neexistující státní poznávací značku (SPZ), o vrácení platby. Novinka platí i zpětně, využít ji tak budou moci i motoristé, kteří udělali chybu při nákupu v minulých týdnech. Vrácení peněz však nebude možné u vinět zadaných na existující SPZ. Oznámil to správce systému, společnost Cendis. Dosud bylo možné opravit chybné údaje pouze před zahájením jejich platnosti. Podle statistik, které zahrnují veškeré omyly, dělali motoristé chyby zhruba ve třech procentech nákupů.

Cendis avizoval přípravu vratek už v březnu, tehdy firma počítala že je spustí zhruba od poloviny května. Systém se však podle mluvčího Martina Opatrného podařilo dokončit dříve.

Možnost vrácení peněz bude platit pouze pro případy zadání neexistujících SPZ, případně v situacích, kdy lidé zadali špatně zemi registrace vozidla. V případech, kdy motoristé udělali chybu vedoucí k nákupu na jinou, ale existující SPZ, peníze nebude možné vrátit. "Chráníme se tak před zneužitím systému,“ uvedla Lucie Bartáková ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Podle ní není možné, jak skutečně prokázat, že k danému nákupu došlo omylem, a ne po dohodě s provozovatelem vozidla.

Zákazníci při žádosti o vratku musí doložit kopii svého technického průkazu, ze které bude patrná SPZ vozidla, zároveň přiloží potvrzení o úhradě na neexistující SPZ. Zahraniční řidiči musí navíc dodat výpis z registru vozidel státu, který byl uveden jako stát registrace vozidla, s úředním překladem do českého jazyka (krom Slovenska). Po obdržení žádosti SFDI ověří danou SPZ a následně vrátí platbu na účet, ze kterého žadatel při nákupu platit.

Na možnost vrácení platby při chybném zadání neexistující SPZ apeloval minulý týden například i ombudsman Stanislav Křeček.

Nové elektronické známky letos nahradily papírové kupony. Jsou vázány na poznávací značky aut, není už tak nutné je lepit na přední sklo vozidla. Novinkou je také klouzavá platnost nových ročních vinět. Řidiči si mohou nastavit platnost známky od přesně vybraného data na následujících 365 dní bez ohledu na kalendářní rok. Oficiální prodejní místa elektronických dálničních známek jsou internetový obchod edalnice.cz, dále pobočky pošt, čerpacích stanic Euro Oil a také samoobslužné kiosky u hranic. Ceny známek zůstaly proti loňsku stejné, roční je 1500 korun, 30denní za 440 korun a desetidenní za 310 korun. Do minulého týdne řidiči nakoupili dálniční známky za více než tři miliardy korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, automobilová, správa, peníze, platba, dálniční poplatek, CENDIS, s.p., Státní fond dopravní infrastruktury, Stanislav Křeček, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči, kteří při koupi viněty zadali neexistující SPZ, mohou žádat o vratku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.