Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec na místě bývalé školy postaví bytové domy za 130 milionů

Liberec chce na místě bývalé základní školy v ulici Na Žižkově v Rochlici postavit s pomocí evropských dotací do dvou let bytové domy za 130 milionů korun. Určené budou pro sociální bydlení, bude v nich 49 bytů. Náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Radka Loučková Kotasová (ANO) uvedla, že práce začnou už letos bouráním bývalé základní školy.

„Pro novou výstavbu je nutno tuto budovu zbourat," řekla náměstkyně novinářům. Radnice odhaduje, že demolice bude stát šest milionů korun, a nyní hledá firmu, která ji provede. Loučková Kotasová předpokládá, že bourací práce zaberou maximálně dva měsíce a potrvají nejpozději do konce září.

Na místě bývalé školy pak vyrostou čtyři spojené čtyřpodlažní domy. Dotaci na ně chce radnice získat ze současného i příštího evropského programového období z dotačních titulů určených na podporu výstavby sociálních bytů. „Nevnímejme sociální byty jako byty pro nepřizpůsobivé občany, ta cílová skupina je dneska trochu jinak nastavená. Za mě to není tak, že bychom postavili pěkné nové bydlení pro lidi, kteří to pak zničí," uvedla náměstkyně. Liberec sociální byty podle svých pravidel přiděluje lidem v bytové nouzi či ohrožené ztrátou bydlení, ohroženým rodinám s dětmi, seniorům, lidem s nízkými příjmy či nějakým handicapem - zdravotním nebo sociálním.

Pro Liberec to není první projekt spojený se sociálním bydlením. V jiném evropském projektu radnice plánovala, že vybuduje 57 sociálních bytů rekonstrukcí šesti svých domů, které už byly zchátralé. Nakonec bude domů opravených pět, rekonstruovat se nebude dům v Jablonecké ulici se dvěma byty, z nichž v jednom stále žije nájemnice. Město s ní neúspěšně jednalo o vystěhování od roku 2016. „Za těch pět let se nám nepodařilo pokročit do takového stavu, kdy bychom dům měli za podmínek přijatelných pro město prázdný," řekl náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Podle něj bude na zastupitelích, aby rozhodli o dalším osudu tohoto domu. „Nelze ho ale rekonstruovat za přítomnosti nájemníků," dodal Langr.

Ze zbývajících pěti domů zařazených do projektu je opravený jeden, za 18,5 milionu korun se přestavoval v Žitavské ulici nad autobusovým nádražím. Je v něm 11 bytů. Rekonstrukce dvou domů v dolním centru začaly loni a skončit by měly letos do léta. V opravovaném domě v Orlí ulici za více než 38,3 milionu bude 12 bytů a v domě v Proboštské dalších deset bytů za 16,2 milionu korun. V tomto měsíci by měly začít práce za 17,4 milionu na domě v ulici Dr. M. Horákové. Za devět měsíců by tam mělo být zrekonstruovaných devět bytů. Ve fázi příprav je rekonstrukce domu ve Dvorské ulici na Kristiánově.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky Liberec, byty, sociální bydlení, dům, bydlení, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011, Žižkov, Liberec VI-Rochlice, projekt, Ivan Langr, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec na místě bývalé školy postaví bytové domy za 130 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.