Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve skiareálu na Ještědu se nebude dělat osvětlení na nové sjezdovce

Nucené uzavření v zimě v důsledku koronavirové pandemie zásadně ovlivnilo plány provozovatele lyžařského střediska na Ještědu v Liberci. Po ztrátové sezoně jsou investice TMR Ještěd pozastavené. Nebude se dělat ani plánované osvětlení a zasněžovací systém na nové páteřní sjezdovce Nová Skalka, potvrdil ředitel skiareálu Jakub Hanuš.

„Budeme dělat dílčí práce. Například opravy hřebenových cest nebo sanace svahů, případně tůně pro obojživelníky. Takže nějaké úplné minimum letos uděláme, to ale asi bude všechno," uvedl Hanuš.

Nová sjezdovka, dlouhá 1,5 kilometru, vznikla loni na podzim, dělníci ji odlesnili a provedli terénní úpravy, aby mohla být v provozu už na uplynulou lyžařskou sezonu. Projekt za 120 milionů korun počítal i s tím, že se letos po zimě měla doplnit umělým osvětlením pro večerní lyžování a zasněžovacím systémem. „Letos se to realizovat nebude," řekl ředitel skiareálu.

Navracet se zatím nebude ani osvětlení na promenádní Beranovu cestu, která vede od konečné stanice tramvaje k dolní stanici kabinové lanovky. I ta se loni rozšiřovala, aby byla bezpečnější a v zimě po ní mohli jezdit lyžaři a oddělený koridor měli pěší turisté. „Osvětlení se bude vracet až v rámci výstavby večerního osvětlení na sjezdovce," uvedl Hanuš. Zda je projekt odložen jen na rok, zatím neví.

Do příprav na uplynulou sezonu a zajištění nejnutnějšího provozu vydala společnost TMR Ještěd řádově miliony korun. V provozu mohl být ale areál kvůli vládním nařízením jediný den, loni 26. prosince lyžovalo na Ještědu 1600 lidí. Podle Hanuše sice přikročili k úsporám, předčasně ukončili smlouvy brigádníkům, alespoň na nulu se ale nedostali ani přes kompenzace od státu. „Pokryly 75 procent nákladů," dodal. V zimě ve skiareálu pracuje až 80 lidí.

Skiareál na Ještědu s devíti kilometry sjezdových tratí má od města pronajatá společnost TMR od prosince 2017 na deset let s opakující se desetiletou opcí. Špatná byla pro TMR i zimní sezona 2019/2020, tehdy ji ovlivnilo hlavně nepříznivé počasí. Návštěvnost byla tehdy na 40 procentech běžné sezony, což je pro Ještěd 65 tisíc až 70 tisíc lyžařů. TMR si od letošní sezony bohaté na sníh hodně sliboval. Hlavním lákadlem měla být právě Nová Skalka, která měla pomoci odstranit největší slabinu areálu, což jsou úzké tratě. Je široká až 45 metrů, předchozí Skalka měla jen deset metrů. Před sezonou se rozšiřovaly také sjezdovky Slalomák a Liberecká.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky ČR, rekreace, stavby, koronavirus, hory, Ještěd, FOTO, osvětlení, sjezdovka, zima, TMR Ještěd a.s., Nová Skalka, Liberec, Beranov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve skiareálu na Ještědu se nebude dělat osvětlení na nové sjezdovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.