Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Ještěd začne po čtvrt roce jezdit kabinová lanovka a otevře se bufet

Na vrchol Ještědu začne od soboty po čtvrt roce jezdit kabinová lanovka Českých drah. Podle přednosty lanovky Vladimíra Štěpána budou kvůli uzavření opravované silnice zajišťovat dopravní obslužnost hotelu. Od 1. května se totiž otevře i výdejní okénko v Bistru 1012 na ochozu hotelu a při pěkném počasí také kiosek Rohanka na terase, informovala za provozovatele hotelu Milena Lánská.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 85 let. Loni vyvezla na vrchol 211 tisíc lidí, o 90 tisíc méně než v roce 2019. Během roku lanovka 103 dnů stála kvůli technickým problémům, ale také kvůli koronavirovým opatřením. Letos nejezdila od 30. ledna kvůli koronavirovým opatřením i kvůli tomu, že hotel byl zavřený. To se od soboty částečně změní a v hotelu si bude možné alespoň zakoupit občerstvení.

„Tím, že je uzavřená silnice, budeme fungovat jako dopravní obslužnost," řekl přednosta lanovky. Rekonstrukce silnice z Horního Hanychova, kde je i dolní stanice lanovky, směrem k Ještědu by měla skončit do letních prázdnin. Silnice je nyní zcela uzavřená. Podle Štěpána, i když by nemuseli, omezí přepravní kapacitu kabin lanovky. Jedna obvykle pojme až 35 lidí. „Aby se lidé necítili namačkaní na sobě, tak bude kapacita omezena na 20 cestujících plus průvodčí," dodal.

Hotel na Ještědu je s malou přestávkou kompletně uzavřený od loňského října. Nabídka občerstvení bude zatím omezená a přizpůsobená tomu, že se v bistru nedá sedět. „Vše se dá vzít s sebou a sníst po cestě nebo při zastávce na výletě," uvedla Milena Lánská. V nabídce na tento víkend bude zelňačka, saláty, pomazánky včetně škvarkové, kuřecí stripsy či špecle s uzeným masem a zelím.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jested.cz

Štítky rekreace, gastro, koronavirus, železnice, Ještěd, Liberec, lanovky, hotel, kabinová lanovka, lanová dráha, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ještěd začne po čtvrt roce jezdit kabinová lanovka a otevře se bufet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.