Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mapa republiky v Krkonoších hlásí stále přes půl metru sněhu

Asi nejznámějším sněhovým polem v Česku je krkonošská mapa republiky. Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) tu provádí měření už několik let. V Modrém dole je aktuálně přes půl metru sněhu. Ve srovnání s posledními lety jde o lehký nadprůměr.

V Labském dole provádějí pracovníci Správy KRNAP sněhový monitoring pravidelně. Ovšem aby se sem tentokrát dostali, museli na lyžích. Stále je tu totiž přes půl metru sněhu. V lokalitě Schustlerova zahrádka naměřili dokonce v průměru 70 centimetrů sněhu. Přitom v minulých letech byly i zimy, kdy touto dobou už nebylo co měřit.

„Za posledních deset let jde v tuto dobu o lehce nadprůměrné množství sněhu, ale z pohledu dlouhodobého měření 30 let v této lokalitě je to spíše průměrný až mírně podprůměrný stav. Byly roky, kdy jsme měřili až do půlky května, ale také, kdy v druhé polovině dubna už tady sníh nebyl. Třeba v roce 2014, 2018 se měřilo jen do konce března,” řekla botanička Správy KRNAP Petra Šťastná.

Nejznámějším sněhovým polem v Česku je tzv. mapa republiky. Jméno jí dali už před desítkami let turisté, kteří si všimli, že při odtávání sněhu začíná mít pole tvar prvorepublikového Československa. To postupně odtává, až zůstane tvar středních Čech. Nejdéle sněhové pole vydrželo v roce 2005, a to až do 22. srpna. Naopak nejrychleji odtálo v roce 2018, a to 27. května.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KRNAP | Zdroj KRNAP, ČTK, Wikipedia

Štítky KRNAP, Krkonoše, sníh, mapa republiky, měření, jaro, Krkonošský národní park, Labský důl, Česko, Správa Krkonošského národního parku, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pepa Halaxa

Prosím, bez ohledu na obsah článku je v nadpisu mýlka. Ještě 3.6. byla mocnost sněhu na mapě republiky až sedm metrů.

Pondělí, 5. července 2021, 20:24Odpovědět

Mapa republiky v Krkonoších hlásí stále přes půl metru sněhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.