Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Medvědí česnek prospívá našemu zdraví. Zkuste pesto nebo skvělou tvarohovou pomazánku

V těchto dnech můžeme v zahradách nebo parcích vidět vytrvalou léčivou bylinu zvanou medvědí česnek. O tom, že je zdravá a v kuchyni má široké využití, není pochyb. Při sběru medvědího česneku ale musíme být obezřetní, hodně snadno se totiž může zaměnit s jedovatou konvalinkou.

Pesto s medvědím česnekem

Na výrobu pesta budeme potřebovat: česnek medvědí velký svazek, hrst kešu oříšků, olivový olej 3–4 lžíce, parmezán 40 g, sůl. Místo oříšků lze přidat piniové nebo slunečnicové semínka a parmezán nahradit sýrem pecorino.

Postup výroby: Rozmixujte listy s oříšky za postupného přidávání oleje. Poté přidejte na jemno nastrouhaný parmezán a dle chuti přidejte sůl. Pesto je připraveno hned k použití, výborné je zejména na čerstvé těstoviny, topinky nebo jídla z brambor. Hotovým pestem naplníme menší uzavíratelné skleničky. Pesto přelijeme ve skleničce trochou oleje, aby nebyl povrch vystavený vzduchu, uzavřeme a vložíme do chladničky. Takto máme pesto vždy po ruce a je připraveno k okamžitému použití.

Medvědí česnek ( Allium ursinum) nejčastěji najdeme ve vlhčích, spíše stinných místech, tam vytváří typické a někdy velmi bohaté porosty. Vyskytuje se tedy nejčastěji v lužních a listnatých lesích, kolem potoků, na úpatích svahů. Roste na vlhkých, písčitohlinitých až jílovitých půdách. Často je také pěstován jako okrasná rostlina v zahradách a parcích.

Typická česneková vůně 

I když není medvědí česnek  ohroženou nebo chráněnou rostlinou, je potřeba upozornit na možnost porušení zákonných ustanovení, a to především při jeho sběru ve zvláště chráněných územích. Česnek medvědí sbíráme k využití jako léčivky vždy pouze mimo zvláště chráněná území a sběr provádíme šetrně k přírodě.

Česnek medvědí se řadí mezi tzv. jarní efemeroidy – vytrvalé rostliny, které vyrůstají časně na jaře ještě před olistěním stromů. Vykvétají a zaplodí a jejich nadzemní část záhy odumírá a v létě již není patrná.

Na začátek je třeba také poznamenat, že na našem území rostou dva poddruhy - česnek medvědí pravý a ukrajinský. Česnek medvědí pravý se vyskytuje roztroušeně ve východních Čechách a na Moravě, zato chybí v západních a jižních Čechách. Česnek medvědí ukrajinský se vyskytuje povětšinou na Moravě a v Čechách ho najdeme pouze vzácně ve východní části. Česnek medvědí pravý a Česnek medvědí ukrajinský se od sebe odlišují květní stopkou, která má buď bradavky (pravý) nebo je hladká (ukrajinský).

Když tato zdravá bylinka kvete, tak vytváří bujnou vegetaci a návštěvníka lesa upoutá silná typická česneková vůně. Ke konci května pak medvědí česnek začíná kvést a jeho životadárná síla se pomalu vytrácí. Listy česneku po odkvětu rychle vadnou a vytváří se tak prostor pro další rostliny lesa. V teplejších lokalitách začíná růst již ke konci února.

Při sběru této voňavé byliny musíme být velmi obezřetní. Často se totiž může zaměnit s jedovatou konvalinkou. Tato záměna je možná v nekvetoucím stavu, a proto při sběru sbíráme pouze rostliny, které dobře poznáme. Dobrou radou je to, že medvědí česnek jemně voní po česneku, když list zlehka promneme mezi prsty.   Sbírají se především listy.

Medvědí česnek roste na Jihlavsku třeba u Třeště. Nejlepší variantou je si medvědí česnek vypěstovat doma v květináči, nebo si ho nechat rozrůst na zahrádce. Zachováme tak přirozené přírodní porosty. 

K čemu všemu lze tuto bylinku využít, kromě toho, že je skvělá na vaření? Šťáva z listů se někdy používá jako hmyzí repelent. V minulosti se šťávy z česneku medvědího využívalo při dezinfekci v domácnostech.

Listy a stonky se nejčastěji konzumují brzy na jaře. Listy i stonky mají typickou česnekovou příchuť, jsou však méně aromatické než listy a stonky česneku setého. Česnek medvědí se užívá nejlépe čerstvý. Pro dlouhodobější užívání se vyrábí z česneku tinktura, nebo se listy nasekají a zmrazí.

Použití v kuchyni

Medvědí česnek je nejlépe jíst za syrova. V kuchyni se ale používá všude tam, kde česnek setý a tedy tam, kde vynikne jeho jemná a zároveň pikantní chuť. Jednou z předností medvědího česneku je, že konzument pak není „tak moc cítit“.  

Medvědí česnek se často dává do pomazánek, salátů, polévek, másla, do pesta nebo se z něj dělá třeba i „špenát“. Nejlepší je ho dávat nakrájený do již hotového jídla. Zachová si tak nejvíce prospěšných látek.

Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem

Pro 4 osoby budeme potřebovat: 250 g tvarohu, 100 g strouhaného polotvrdého sýra, 1 svazek medvědího česneku, 1 lžíci majonézy, sůl, pepř. Všechny ingedience smícháme. Ideální je kombinace této pomazánky s čerstvým pečivem nebo vařeným bramborem.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj medvedi-cesnek.cz

Štítky medvědí, česnek, recept, česnek medvědí, pesto, pomazánka, Morava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Medvědí česnek prospívá našemu zdraví. Zkuste pesto nebo skvělou tvarohovou pomazánku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.