V těchto dnech můžeme v zahradách nebo parcích vidět vytrvalou léčivou bylinu zvanou medvědí česnek. O tom, že je zdravá a v kuchyni má široké využití, není pochyb. Při sběru medvědího česneku ale musíme být obezřetní, hodně snadno se totiž může zaměnit s jedovatou konvalinkou.
Medvědí česnek ( Allium ursinum) nejčastěji najdeme ve vlhčích, spíše stinných místech, tam vytváří typické a někdy velmi bohaté porosty. Vyskytuje se tedy nejčastěji v lužních a listnatých lesích, kolem potoků, na úpatích svahů. Roste na vlhkých, písčitohlinitých až jílovitých půdách. Často je také pěstován jako okrasná rostlina v zahradách a parcích.
Česnek medvědí se řadí mezi tzv. jarní efemeroidy – vytrvalé rostliny, které vyrůstají časně na jaře ještě před olistěním stromů. Vykvétají a zaplodí a jejich nadzemní část záhy odumírá a v létě již není patrná.
Na začátek je třeba také poznamenat, že na našem území rostou dva poddruhy - česnek medvědí pravý a ukrajinský. Česnek medvědí pravý se vyskytuje roztroušeně ve východních Čechách a na Moravě, zato chybí v západních a jižních Čechách. Česnek medvědí ukrajinský se vyskytuje povětšinou na Moravě a v Čechách ho najdeme pouze vzácně ve východní části. Česnek medvědí pravý a Česnek medvědí ukrajinský se od sebe odlišují květní stopkou, která má buď bradavky (pravý) nebo je hladká (ukrajinský).
Když tato zdravá bylinka kvete, tak vytváří bujnou vegetaci a návštěvníka lesa upoutá silná typická česneková vůně. Ke konci května pak medvědí česnek začíná kvést a jeho životadárná síla se pomalu vytrácí. Listy česneku po odkvětu rychle vadnou a vytváří se tak prostor pro další rostliny lesa. V teplejších lokalitách začíná růst již ke konci února.
Při sběru této voňavé byliny musíme být velmi obezřetní. Často se totiž může zaměnit s jedovatou konvalinkou. Tato záměna je možná v nekvetoucím stavu, a proto při sběru sbíráme pouze rostliny, které dobře poznáme. Dobrou radou je to, že medvědí česnek jemně voní po česneku, když list zlehka promneme mezi prsty. Sbírají se především listy.
K čemu všemu lze tuto bylinku využít, kromě toho, že je skvělá na vaření? Šťáva z listů se někdy používá jako hmyzí repelent. V minulosti se šťávy z česneku medvědího využívalo při dezinfekci v domácnostech.
Listy a stonky se nejčastěji konzumují brzy na jaře. Listy i stonky mají typickou česnekovou příchuť, jsou však méně aromatické než listy a stonky česneku setého. Česnek medvědí se užívá nejlépe čerstvý. Pro dlouhodobější užívání se vyrábí z česneku tinktura, nebo se listy nasekají a zmrazí.
Medvědí česnek je nejlépe jíst za syrova. V kuchyni se ale používá všude tam, kde česnek setý a tedy tam, kde vynikne jeho jemná a zároveň pikantní chuť. Jednou z předností medvědího česneku je, že konzument pak není „tak moc cítit“.
Medvědí česnek se často dává do pomazánek, salátů, polévek, másla, do pesta nebo se z něj dělá třeba i „špenát“. Nejlepší je ho dávat nakrájený do již hotového jídla. Zachová si tak nejvíce prospěšných látek.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.