Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dodávají umělé krystaly do celého světa a hledají posily. Crytur nabízí práci ve špičkovém prostředí

PR článek

Turnov a krystaly. Spojení, které platí už od téměř osm dekád, zažívá v posledních letech období rozkvětu. Společnost Crytur vyrábí umělé krystaly a s nimi spojené komponenty do celého světa. Díky zvyšující se poptávce po špičkových výrobcích z Turnova nyní firma hledá posily. Těšit se mohou na práci v moderním prostředí, mladém a přátelském kolektivu a nadstandardní ohodnocení.

Historie Turnova a krystalických materiálů se začala psát ve 40. letech minulého století, kdy v Turnově vznikla skupina výzkumných pracovníků, kteří měli za úkol ověřovat pravost drahokamů. Ti se pak časem naučili materiály, jež se nacházely ve volné přírodě, napodobovat a pěstovat laboratorně.

Z osmi stovek na čtyřicet

Na výzkum a výrobu umělých krystalů pak navázal komunistický režim, ve městě tak vyrostl národní podnik Monokrystaly Turnov zaměstnávající téměř 800 lidí. „Závod dodával krystaly pro celou tehdejší RVHP. Vyráběly zde i dálkoměry nebo průzory do tanků,” vypráví majitel a jednatel společnosti Crytur Jindřich Houžvička.

Po sametové revoluci nečekal závod kuponové privatizace, pro stát šlo totiž o strategický podnik. Převzala ho proto jablonecká Preciosa. „Závod se během let zúžil až na necelých čtyřicet zaměstnanců,” říká Houžvička. „Naštěstí se podařilo klíčovým pracovníkům zachránit veškeré know-how, takže když v roce 1998 vznikla samostatná společnost Crytur, mohla opět rozjet výrobu,” vysvětluje majitel. „Z hrstky zaměstnanců se během dvaceti let podařilo vybudovat firmu s necelými třemi stovkami lidí a stále rosteme,” dodává.

Světová špička

Od výzkumu a výroby monokrystalů ušel Crytur za dobu své existence dlouhou cestu. „Společností, které umí pěstovat krystaly, je na světě málo. Naše pozice je však o to výjimečnější, že umíme vyrábět a dodávat daleko komplexnější komponenty než jen samotný krystal. A to ne každý umí,” říká vedoucí marketingu společnosti Crytur Jan Bitman.

Kromě pěstování a precizního opracování krystalických materiálů se Crytur specializuje i na design, výrobu a montáž s ním spojených komponentů ať už z kovu, keramiky nebo plastu.

„Disponujeme opravdu špičkovými CNC stroji,” říká Bitman. „Umíme navrhnout a vyrobit elektronické součásti. Vše nakonec sesadit, smontovat a zabalit v kontrolovaných čistých prostorách tak, aby konečný výrobek nemohl být kontaminován mikroskopickými nečistotami,” vysvětluje. „V tom jsme oproti konkurenci ve světě opravdu unikátní,” dodává.

Veškerý odbyt jde za hranice

Zmínka o konkurenci se světem je přitom zcela na místě. Prakticky všechny výrobky společnosti Crytur totiž míří za hranice. „Přes 90% produkce jde do zahraničí a to, co směřuje do Česka, nakonec skoro vždy také skončí za hranicemi jako součást většího celku, například elektronového mikroskopu,” přibližuje Bitman.

Produkty turnovské společnosti se vedle výroby elektronových mikroskopů používají například u detektorů, jež zajišťují podrobné informace o nalezištích nerostných surovin při geologickém průzkumu, při kontrole kvality v potravinářství nebo zajišťují data pro vyhodnocení kvality mikročipů v polovodičovém průmyslu. 

„Část produkce tvoří i samotné krystaly, které po opracování používají zákazníci jako zdroj laserového záření například ve farmaceutických přístrojích nebo pro detekci neviditelného ionizujícího záření,” jmenuje Bitman. „Významnou skupinou našich zákazníků jsou také významné vědecké instituce, jež využívají krystaly při stavbě velkých detektorů na urychlovačích,” doplňuje.

Šance pro zkušené pracovníky i mladé stážisty

Crytur představuje špičku na světovém trhu také díky důrazu na inovace vlastního výrobního procesu. Firma proto zaměstnává vývojové pracovníky z řad fyziků, chemiků či optiků, jež se účastní řady výzkumných projektů. 

„Tím se nám otevírají dveře k inovacím stávajících výrobků nebo ke zcela novým směrům výroby. Příkladem může být využití krystalů v osvětlovací technice,” přibližuje manažer.

S vývojem nových technologií a rostoucí poptávkou po těch stávajících potřebuje společnost rozšířit řady svých zaměstnanců. „Aktuálně potřebujeme posílit na zhruba deseti pracovních pozicích,” uvádí Bitman. Šanci přitom mohou dostat jak zkušení pracovníci z oboru, tak mladí studenti a absolventi.

„Práce s mladými talenty je pro nás velmi důležitá, proto jsme hlavním partnerem projektu České hlavičky a každoročně vypisujeme soutěž o nejlepší diplomovou práci v materiálových vědách,” popisuje Bitman.

Mladý kolektiv a spousta benefitů

Ačkoliv je Crytur s necelou třístovkou zaměstnanců už poměrně velkou společností, snaží se podle Bitmana stále zachovat ducha rodinné firmy. Standardem jsou tak sportovní teambuildingy, firemní grilovačky a další společné akce. 

„Máme poměrně mladý a činorodý kolektiv. Náš majitel se zároveň velmi zajímá o dění ve firmě a většina vedoucích pracovníků se vypracovala od nuly, takže se dokážou dobře vcítit do situace svých podřízených,” uvádí Bitman.

Společnost se o zaměstnance stará i z hlediska zaměstnaneckých benefitů. Nové posily se mohou těšit na týden dovolené navíc, stravenky nebo prémiové ohodnocení. „Kromě toho je pak možné získat příspěvek na penzijní či životní pojištění, vzdělávací kurzy, Flexipas s rostoucí měsíční odměnou za odpracované roky, permanentky do různých zařízení apod.,” doplňuje Bitman.

„Našim cílem je co nejmenší fluktuace lidí, dbáme proto na jejich spokojenost. Zaměstnance si snažíme vychovat a udržet,” uzavírá.

Mám zájem o práci ve společnosti Crytur

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky CRYTUR, umělé krystaly, výroba, Turnov, zaměstnání, práce, krystal, materiál, Rada vzájemné hospodářské pomoci, Sametová revoluce, Preciosa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dodávají umělé krystaly do celého světa a hledají posily. Crytur nabízí práci ve špičkovém prostředí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.