Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V České Lípě položili další Kameny zmizelých připomínající osudy Židů

Dalších pět Kamenů zmizelých připomínající osudy Židů, kteří tu před druhou světovou válkou žili, je položeno v ulicích České Lípy. Prvních devět tabulek bylo do chodníků zasazeno před třemi lety.

Tabulky se jmény a daty připomínají pět obyvatel města, kteří zemřeli v koncentračních táborech a domů se už nikdy nevrátili. Město si tak připomíná původní početnou židovskou komunitu. ČTK to u příležitosti jejich dnešního odhalení řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

„Židé byli před válkou nedílnou součástí města, žila zde poměrně početná židovská komunita. Jejich stopy bohužel nevratně smazala válka, násilné deportace a smrt v koncentračních táborech. Je nutné si připomínat i temné chvíle našich dějin, protože je třeba, aby se z nich mladá generace poučila a nedopustila, aby se něco podobného někdy opakovalo. Díky tabulkám se jmény zemřelých Židů vsazeným do českolipských chodníků se tito lidé znovu stávají součástí našich běžných životů," doplnila českolipská starostka Jitka Volfová.

Dnešní den nezvolila radnice pro odhalení dalších jmen náhodou. „6. května 1945 bylo na českolipském vlakovém nádraží z vagonu vyneseno 17 těl židovských obětí pochodu smrti z tábora Schwarzheide do Terezína. Na počest této smutné události město v minulosti pořádalo vzpomínkovou akci s názvem 'Česká Lípa židovská'. Vzhledem k platným protiepidemickým opatřením tuto akci letos pořádat nelze, proto si tento den připomínáme alespoň takhle symbolicky," řekla mluvčí.

Inspirací pro umístění tabulek se staly Kameny zmizelých. Jinak také stolpersteine - dlažební kostky s mosazným povrchem zasazené do chodníků podle projektu německého umělce Guntera Demniga. Ten s myšlenkou pamětního kamene vsazeného do chodníku před domy obětí holokaustu přišel v roce 1992. Před radnici v Kolíně nad Rýnem umístil první kámen, o který je třeba "klopýtnout pohledem". Od té doby se podobné kameny vsazují do dlažby po celé Evropě.

Českolipskou židovskou komunitu by měl připomenout také speciální leták, který připravuje Regionální turistické informační centrum Česká Lípa. „Na textech spolupracovali českolipští historici Ladislav Smejkal a Tomáš Cidlina. Leták bude ve třech jazycích - češtině, němčině a angličtině a poučí zájemce o historii židovského obyvatelstva v našem městě nebo o židovských památkách," dodala Kňákal Brožová.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká Lípa

Štítky ČR, historie, správa, židé, Česká Lípa, chodník, komunita, druhá světová válka, holokaust, koncentrační tábor, Evropa, Jitka Volfová, Ladislav Smejkal, Kolín nad Rýnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Kučera

Myšlenka dobrá, ale realizace? Bez pardonů, v těch libereckých je stále bordel - chybné adresy umístění (jeden zdroj opisuje bláboly od druhého, a ještě ty telecí výmysly uvádí na mapě, čili nemá absolutně vztah k tomu, co popisuje), navíc zdroje velmi často lžou - ne všichni uvedení na kamenech zemřeli v důsledku válečných hrůz (tím nesnižuji jejich utrpení). Do dnešní doby neexistuje úplný soupis libereckých kamenů na jednom místě, často provázané rodiny budí pochybnosti o nějakém férovém výběru. Čili za Liberec je to jedna velká ostuda - nemluvě o stavu a provedení některých kamenů, kdy jsou zapuštěny hluboko a tak jsou odírány a zanášeny, po době už také velmi špatně čitelné.

Pátek, 7. května 2021, 16:41Odpovědět

V České Lípě položili další Kameny zmizelých připomínající osudy Židů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.