Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Sakury na jabloneckém autobusáku jsou ozdobou města. Přesto je lidé ničí

Každý rok zkrášlí jablonecké autobusové nádraží v Tržní ulici několik kvetoucích sakur. Rozkvetlé stromy lákají místní k posezení na lavičkách, fotografování a bohužel i k vandalismu. Lidé stromy a okolí ničí trháním větví nebo parkováním aut na trávě.

Prostředí rozkvetlých sakur láká v posledních dnech profesionální i amatérské fotografy. Bohužel někteří lidé neváhají kvůli fotce zaparkovat klidně své auto přímo na městskou zeleň. V jiných případech si chtějí rozkvetlými větvemi zkrášlit domov. Ušetřeny nejsou ani blízké keře zlatice. „Denně tudy chodím a téměř pokaždé vidím, jak lidé trhají větve nebo je kvůli fotkám všemožně ohýbají,“ sdělil redakci čtenář.

Město takové chování odsuzuje. Podobné chování je neodpustitelné, a to jak parkování na trávníku, tak už vůbec lámání větví do váz, sdělila na dotaz mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová

Fotografii auta zaparkovaného přímo pod stromy odsoudili i někteří lidé v diskuzi na sociálních sítích. „Opravdu se chlubíte autem na trávníku? To jako vážně?“ vzkázal autorovi snímku Martin Vinča Poslt. „Svrchní vrstva trávníku je ornice, ta je potřeba chránit. Zatlačením koly se likvidují organismy, udržující kvalitu ornice. To platí nejen v tomto případě u osobního auta, ale i u těžkých sekaček a traktůrků. Město jejich provoz na trávnících povoluje, co si potom může občan myslet o agendě Životního prostředí Magistrátu. Mimochodem, pamatuji si doby, kdy se v parcích nesmělo vkročit na trávník, hlídač vás ohrožoval svou holí a klidně se pokutovalo,“ napsal Petr Fulda. Jiní na podobném chování ale nevidí nic tak hrozného. „Řekla bych, že to auto tam je jakože ladí no... Na tu fotku, nějaké minutové stání asi nevadí. Jsou horší věci,“ komentovala Dája DeBlonde Chuck-y Paříková.

Stromy by měly ochránit kamery

Strážníci v tomto případě mohou zakročit, pokud se jim podaří chytit viníka, jak se říká, za ruku. V tom by měl pomoci kamerový systém. „Vydal jsem pokyn, aby místo bylo monitorováno městským kamerovým dohlížecím systémem a v případě zjištění protiprávního jednání byla na místo vyslána hlídka strážníků, sdělil ředitel Městské policie Michal Švarc.

Hlídka pak přímo na místě rozhodne o řešení protiprávního jednání jako je stání vozidla na zeleni nebo poškozování veřejné zeleně. Věc na místě vyřeší s přestupcem příkazem (blokovou pokutou) nebo oznámením příslušnému orgánu s návrhem na zahájení správního řízení,dodal Švarc.

V současné chvíli je tak místo již sledováno kamerami.Budeme nyní monitorovat, aby nám ‚fotografové‘ nezpůsobovali ve městě na zeleni další škody,“ dodala mluvčí.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jablonec n.N. (a jeho okres) nejen ve fotografii | Zdroj Jablonec n.N. (a jeho okres) nejen ve fotografii

Štítky sakury, jaro, Jablonec, autobusové nádraží, strom, parkování, trávník, Michal Švarc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sakury na jabloneckém autobusáku jsou ozdobou města. Přesto je lidé ničí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.