Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Syslům se na letišti v Hodkovicích daří. Populace se stále rozšiřuje

Před čtyřmi lety se letiště v Hodkovicích nad Mohelkou stalo útočištěm dvacítky syslů obecných, které sem vypustila v rámci záchranného programu Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR). Dnes je jasné, že projekt byl úspěšný. Populaci kriticky ohroženého druhu se zde daří a úspěšně se rozšiřuje.

Podle loňského letního monitoringu žije aktuálně na hodkovickém letišti zhruba 70 syslů obecných. Při spuštění celostátního záchranného programu v roce 2008 v Hodkovicích žilo 10 jedinců. V roce 2016 zde přežívali nejspíše poslední dva sysli. K prvnímu posílení populace došlo v průběhu roku 2017. „Na lokalitu bylo vypuštěno 9 samců a 11 samic odchovaných v Zoo Hluboká nad Vltavou. Kolonie v Hodkovicích tehdy v podstatě vymírala,“ sdělila Tereza Brzobohatá, koordinátorka záchranného programu pro sysla obecného z AOPK ČR.

Největší kolonie čítající vyšší stovky jedinců se nachází v Mladé Boleslavi nebo na vrchu Raná v Českém Středohoří.

O rok později Agentura vypustila na letiště další dvacítku hlodavců. Dnes je zřejmé, že zvířata novou lokalitu dobře přijala. „Zvířata se zde již od roku 2018 i rozmnožují,“ řekla na dotaz Brzobohatá, která považuje aktuální počet rozrůstající se kolonie za úspěch. „Je to velice pozitivní výsledek, protože ačkoliv se veškeré repatriační či posilovací akce chystají dlouho dopředu a pečlivě se plánují, nikdy nelze se stoprocentní jistotou říct, zda se na novém místě dovezení sysli opravdu uchytí,“ dodala.

Zvířatům se na místě daří i díky péči o travnaté plochy, kterou zajišťuje Aeroklub Hodkovice ve spolupráci s krajem a AOPK ČR. „Každou aktivitu k zachování na podporu sysla obecného je důležité podporovat,“ řekl již dříve Jiří Löffelmann, tehdejší krajský radní.

Aktuálně se v České republice nachází více než 40 lokalit s výskytem sysla, kde probíhá pravidelný monitoring. V současné době AOPK ČR usiluje o vytvoření nových syslích kolonií a takzvané sítě lokalit soustředěných do oblasti Českého středohoří. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky sysel, Hodkovice, letiště, AOPKČR, Hodkovice nad Mohelkou, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Česko, kolonie, České středohoří, Jiří Löffelmann, Hluboká nad Vltavou, Mladá Boleslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Syslům se na letišti v Hodkovicích daří. Populace se stále rozšiřuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.