Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stát letos podpořil sociální služby o pětinu méně, než kraj žádal

Liberecký kraj přidá poskytovatelům sociálních služeb sedm milionů korun ze svého. Stát letos poslal na sociální služby v kraji jen 834,268 milionů korun, což je o pětinu méně, než kolik kraj původně na péči žádal.

Peníze z krajského rozpočtu jsou určené na částečné dofinancování osobních nákladů pracovníků v přímé péči. Žádat o ně budou moci žádat organizace, které nemají zřizovatele, řekl hejtman Martin Půta. „Původní požadavek kraje činil více než miliardu a příspěvek na letošek tvoří jen zhruba 79 %. Je to málo a my nyní musíme hledat cesty jak pomoci organizacím, které se s nedostatkem finančních prostředků potýkají. Peníze z našeho rozpočtu alespoň částečně pokryjí jejich náklady, a to zejména na vyplácení mezd zaměstnancům," doplnil hejtmanův náměstek pro sociální Věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Výpadek finančních zdrojů pro poskytovatelé sociálních služeb je zaviněn nejen snížením dotace od ministerstva práce a sociálních věcí, ale také rozšiřováním sítě služeb a zvýšením mezd. Celkově tak bude podle odhadu kraje v sociálních službách chybět 65 až 80 milionů korun. „O dofinancování sociálních služeb v Libereckém kraji žádáme také jako Asociace krajů České republiky vládu," dodal hejtman Půta.

Liberecký kraj dostal na letošní rok žádosti o dotaci od 112 poskytovatelů na 223 služeb, které zajišťují. Sám kraj je zřizovatelem 19 zařízení sociálních služeb téměř pro 1700 lidí. Jde většinou o pobytová zařízení, která zajišťují 80 procent lůžkové péče v kraji. Provozovatelé žádali na letošní rok bezmála 1,062 miliardy korun, celkové náklady jsou téměř dvojnásobné, na sociální služby ale přispívají také zřizovatelé a klienti a mnohdy i dárci.

Nabídka služeb se podle Tulpy na základě rostoucích potřeb rozšiřuje, i tak Liberecký kraj třeba v kapacitě domů seniorů a domovů se zvláštním určením za ostatními kraji zaostává. „Od roku 2015 se zvýšil počet lůžek z původních 2149 zhruba na 2500, a podobně přibylo i pracovních úvazků," řekl Tulpa. Náklady na sociální služby se kvůli tomu od roku 2015 více než zdvojnásobily. Stále chybí také nový zákon o sociálních službách a víceleté financování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, správa, hospodářství, Liberecký, sociální služby, Liberecký kraj, Martin Půta, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát letos podpořil sociální služby o pětinu méně, než kraj žádal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.