Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rozdělování evropských dotací je nespravedlivé, zlobí se nemocnice i kraj. Ten podal předžalobní výzvu

Vedení českolipské a liberecké nemocnice i Libereckého kraje rozhořčuje systém příjmu žádostí o dotace z programu REACT-EU. Považují ho za diskriminační a neférový. Kraj proto na ministerstvo pro místní rozvoj podal předžalobní výzvu týkající se 98. výzvy.

Směšný a kočičí systém

Vedení nemocnic i kraje se shoduje, že rozdělovat peníze v rámci výzvy podle toho, kdo dřív „klikne“ je diskriminační. Podle kraje by tak mělo dojít ke zrušení všech výzev, změně systému a rozdělení dotací dle jasných hodnotících kritérií. Za směšný považuje příjem žádostí ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš. „Způsob rozdělení evropských dotací, který prezentuje ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo pro místní rozvoj je diskriminační. Evidentně nepokrývá dělení spravedlivě. Je to směšný způsob rozdělování peněz. Plánovali jsme, že za dotace pořídíme věci, které ale nakoupíme i bez tohoto kočičího systému,“ sdělil dnes novinářům Richard Lukáš.

Česko může získat z REACT-EU na posílení zdravotnictví 18,4 miliardy korun. Peníze mají být využity podle předchozích informací ministerstva pro místní rozvoj na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péče o pacienty s rakovinou a seniory.

V rámci dotací na projekty modernizace zdravotnických zařízení po koronavirové krizi skončily pod čarou žádosti KNL, která měla v plánu nakoupit robotickou miniinvazivní technologii a posílit páteřní síť i žádost českolipské nemocnice na modernizaci urgentního příjmu. „Nepokládáme tuto soutěž za spravedlivou. Tyto peníze mají řešit zejména pocovidovou péči. Jedním z našich projektů je tak například zařízení na odstraňování infekčního odpadu tak, aby nerostly náklady,“ uvedl ředitel Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Pavel Marek.

I tahání z klobouku by bylo spravedlivější

Podle Marka by se měla obě ministerstva nad systémem zamyslet a vnést do něj spravedlivost. „I tahání z klobouku by bylo spravedlivější, protože bychom měli stejné šance,“ řekl. Ve vypsané výzvě totiž uspěli ti nejrychlejší. Příjímání žádostí z programu REACT-EU bylo spuštěno minulou středu ve 14 hodin. Peníze by měly být rozděleny mezi nejrychleji přihlášené. Ti to stihli doslova za pár vteřin. Takový styl rozdělování peněz ale v Libereckém kraji považují za skandální. Získání dotace se tak totiž odvíjelo od rychlosti internetu a kliknutí na myš.

Způsob a kritéria hodnocení projektů v programu jsou ale podle MMR dílem 29 zástupců Monitorovacího výboru IROP. Finální hodnotící kritéria odsouhlasili i zástupci krajů. „Je zcela absurdní, že si nyní někteří hejtmani stěžují a napadají pravidla, proti kterým nejen že nevznesli od července 2020 žádnou připomínku, dokonce se na jejich vytváření prostřednictvím zástupců Asociace krajů v rámci koncepční skupiny ministerstva zdravotnictví a monitorovacího výboru sami podíleli," řekl náměstek pro řízení sekce evropských a národních programů Zdeněk Semorád. Za Asociaci krajů ČR pro zdravotnictví je ve výboru i zástupce kraje Vysočina, s náhradníkem za Liberecký kraj.

Ve hře jsou roboti

Podle hejtmana Martina Půty si některé nemocnice zaplatily firmy, které na podání žádostí využily roboty. „Za zcela skandální považuji, že ve výzvě je jasně napsáno, že žádost má být podávána ručně. A zatím se objevují neformální informace, že některé poradenské firmy využily roboty. To je podle mě v jasném rozporu s podmínkami,“ komentoval Půta a pokračoval: „Budu požadovat, aby paní Dostálová byla u každé žádosti schopna vysvětlit, zda byla podána za pomoci nějakého softwaru nebo ručně.“

Podle Půty je tak jediným možným řešením uzavření všech výzev a vypsání nových s rovným přístupem pro všechny s objektivními a jasnými kritérii. „Není pravda, že výzva má hodnotící kritéria, jak paní ministryně prohlásila. Ministerstva mají nyní do konce května čas na zrušení výzev. Pokud tak neučiní, jsme připraveni podat žalobu a návrh na předběžná opatření,“ dodal hejtman. Kraj zároveň plánuje ještě dnes vyzvat další nemocnice a kraje k součinnosti. Kritiku programu REACT-EU dnes odmítl i premiér Andrej Babiš. Novinářům řekl, že všechny přihlášené projekty budou posouzeny. „Není to pravda, všechny projekty, které byly přihlášeny, budou vyhodnoceny," uvedl.

Systém kritizuje i Michal Bláha z Hlídače státu. Ten otestoval fungování systému na příjem žádostí a zjistil, že nejenže není schopen rozklíčovat čas příjmu žádosti přesněji než na vteřiny, ale zároveň je odpověď systému velmi pomalá. „Odezva systému trvá v průměru pět sekund. Pro představu to je stejné, jako když zadáte něco do vyhledavače a pět vteřin čekáte na výsledek. Na první pohled to je velmi pomalá reakce systému, který stál více než miliardu,“ sdělil Bláha.

Přes nesouhlas se nemocnice do další výzvy zapojí

V pátek se má ve stejné podobě otevřít další výzva. Přestože nemocnice s tímto způsobem nesouhlasí, hodlají se do ní zapojit. „Nemůžeme se tvářit tak uraženě a plačtivě, že se 99. výzvy nezúčastníme. Chceme být připraveni v první milisekundě po otevření výzvy. Zda ale uspějeme, to už neovlivníme,“ doplnil Lukáš.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KNL

Štítky ČR, EU, správa, nemocnice, hospodářství, Liberecký, dotace, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, peníze, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj, Martin Půta, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Pavel Marek, Michal Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Kučera

Ironický dodatek: Software je třeba mít nachystán ještě před "startem". V první milisekundě je už pozdě. Takhle fungují veškeré slevové soutěže, typicky u společnosti Huawei. Mimochodem, systém registrace očkování je snad jiný? Tam probíhá osobní výběr a upřednostnění "pro potřebné"? Asi těžko mezi deseti až stotisíci přihláškami :-)

Pátek, 14. května 2021, 09:20Odpovědět

Rozdělování evropských dotací je nespravedlivé, zlobí se nemocnice i kraj. Ten podal předžalobní výzvu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.