Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Město kvůli převodům bytů mění právní kancelář. Její zpracování návrhu smluv nemůžeme akceptovat, říká primátor

Když už se zdálo, že převody městských podílů družstevních bytů budou převedeny na majitele bez dalších komplikací za jednu korunu, objevil se další problém. Smlouvy o převodu totiž byly připraveny tak, že by je družstevníci jen těžko akceptovali. Město tak nyní mění právní kancelář a smlouvy nechá připravit znovu.

Z původních smluv podle serveru Náš Liberec vyplývá například nemožnost pronajmout byt, zřídit si v něm sídlo podnikání, povinnost ve svých bytech trpět kontroly ze strany města. Se smlouvami v jejich původním znění nesouhlasilo vedení města ani pracovní skupiny, které se převodem zabývaly.

Smlouvy připravila kancelář Arzinger & Partneři. „Závěry této právní kanceláře nám bohužel neumožňují uzavřít kupní smlouvy tak, jak jsme předpokládali. Při posuzování návrhu nových smluv mezi městem a družstevníky, které mají všem zúčastněným konečně zajistit férový a hlavně právně zcela čistý převod bytů z města na družstevníky, jsme narazili na některé body, které nemohou družstevníkům garantovat převod za korunu s podmínkami, které v dubnu odsouhlasili zastupitelé. Neznamená to, že by dotyčná právní kancelář odvedla špatnou práci. Její výklad a zpracování návrhu smluv ale nemůžeme akceptovat,“ vysvětlil primátor Jaroslav Zámečník.

Vedení města se tak rozhodlo spolupráci s právní kanceláří ukončit a najít novou. „Věřím, že pracovní skupina co nejrychleji zajistí nové právní stanovisko, které obratem předloží družstevníkům i zastupitelům,“ dodal Zámečník.

Právní kancelář Arzinger & Partneři si za svými smlouvami ale stojí. „Za svým právním stanoviskem, jakož i za návrhem smluvních podmínek převodů na bytová družstva, které jsme pro město připravili, si nicméně pevně stojíme a s ohledem na stávající právní úpravu na něm nejsme schopni nic změnit,“ říká Jakub Svoboda z právní kanceláře Arzinger & Partneři.

Podle něj jde o rozhodnutí klienta. „Statutární město Liberec má na rozhodnutí právo. Proto ho respektujeme. Stejně jako fakt, že se město chce obrátit na jinou právní kancelář,“ dodal.

Město chce nové smlouvy schválit ještě na květnovém zastupitelstvu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Interma Liberec

Štítky převody bytů, družstva, interma, Liberec, Jakub Svoboda, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město kvůli převodům bytů mění právní kancelář. Její zpracování návrhu smluv nemůžeme akceptovat, říká primátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.