Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

U Cihelny v Hrádku přibydou tůně i pumptrack

Od roku 2019 se razantně proměnil vzhled bývalého hliniště Cihelna v Hrádku nad Nisou. Místo plné černých skládek nahradily upravené stezky a osazen byl i první mobiliář. Hrádek chce z areálu postupně vybudovat lesopark, který obohatí i pumptracková dráha.

Ta by měla navázat na skatepark u hrádeckého nádraží. Princip pumptracku spočívá v tom, že kolo je poháněno setrvačností a jezdec mu v tom pomáhá pohybem těla a střídavým tlakem na přední a zadní kolo, tak zvaným pumpováním,“ informovala za město Věra Baumgartnerová.

Cihelna byla založena v roce 1861 rodem Clam-Gallasů. Počátkem 20. století zaměstnávala zhruba 40 dělníků a produkovala až 2 miliony cihel ročně, definitivně byla uzavřena v roce 2003. Na místě bývalého hliniště se těžila surovina právě pro výrobu budoucích plných pálených cihel.

Město Hrádek tak reaguje na aktuální trendy, protože právě obliba pumptrackových drah v posledních letech roste. V Hrádku by tak měla vzniknout dráha o celkové délce 135 metrů, která nabídne devět klopených zatáček a dvacet terénních boulí.

Místo černých skládek relaxační zóna. Cihelna se zpřístupní místním

Prostor bývalého hliniště Cihelna na okraji Hrádku nad Nisou prokoukne. Z nevyužitého zarostlého místa se stane díky novým stezkám upravená lokalita vhodná pro pěší i cyklisty.

Aktuálně město připravuje výběrové řízení na zhotovitele projektu za 1,2 milionu korun s tím, že téměř 800 tisíc pokryje dotace. Mimo pumptracku chce Hrádek ještě vybudovat povalové chodníčky uvnitř areálu, které lidi zavedou i mezi mokřady. I vybudování tůní je zatím ve fázi příprav. „Po vzoru podobných lokalit v jiných městech zde vzniknou i dvě ohniště s lavicemi. Dětem se budou asi nejvíce líbit nízké lanové prvky, na nichž budou moci cvičit svoji obratnost,“ uvedl již dříve Vít Štrupl, ředitel společnosti Brána Trojmezí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hrádek nad Nisou

Štítky Liberecko, Hrádek nad Nisou, Cihelna, Hrádek, lesopark

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Cihelny v Hrádku přibydou tůně i pumptrack  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.