Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V rámci dotačního programu by Liberec, Jablonec a okolní obce mohl získat přes dvě miliardy

Pro aglomeraci Liberec - Jablonec nad Nisou by mělo být v rámci integrovaných územních investic (ITI) k dispozici v příštím programovém období 2021 - 2027 přes dvě miliardy korun. Oblast zahrnuje 47 obcí, kde žije přes 221 tisíc lidí, což je skoro polovina obyvatel Libereckého kraje. Nyní se připravuje takzvaná strategie, která by měla obsahovat i konkrétní projekty, na něž bude možné evropské dotace čerpat. Strategie by měla být hotová do letošního září, řekla náměstkyně primátora Liberce Radka Loučková Kotasová (ANO). Předpokládá, že první dotační výzvy budou vypsané ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Podle náměstkyně mohou jednotlivé obce předkládat své projekty, na něž by chtěly čerpat peníze v rámci ITI, do letošního léta. Finální výběr bude na řídícím výboru ITI, v němž budou zástupci měst, obcí a kraje, neziskového sektoru, podnikatelů či akademické půdy. Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) za stěžejní pro krajské město považuje tři projekty. Jedním z nich je náplavka u Nisy v okolí krajského úřadu. Dalšími jsou revitalizace Tržního náměstí u městského bazénu a výstavba parkovacího domu v místě dnešního autobusového nádraží.

Peníze chce Liberec získat i na modernizaci základních škol. „V zásobníku máme základní školy Jabloňová, Vrchlického, U soudu, Ještědská, máme jich celou řadu. Řešit budeme udržitelnou dopravu, tam bychom chtěli jít s cyklostezkami, s projekty na bezpečnost dopravy, s projekty park and ride (P+R)," dodala Loučková Kotasová. Radnice stotisícového města bude chtít získat peníze i na sociální bydlení, na památky a pro cestovní ruch.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, ITI, dotace, Jablonec nad Nisou, projekt, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011, Liberecký kraj, peníze, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V rámci dotačního programu by Liberec, Jablonec a okolní obce mohl získat přes dvě miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.