Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Na kole po stopách zapadlých vlastenců

Objevovat krásy Libereckého kraje lze i ze sedla kola. Krajem zapadlých vlastenců ze stejnojmenného románu spisovatele Karla Václava Raise provede bezmála čtyřicetikilometrový cyklistický výlet. Trasa dlouhá 37,3 km začíná na náměstí ve Vysokém nad Jizerou. Během cesty lze navštívit vysocké Vlastivědné muzeum, rozhledu Borovice, pasecký kostel sv. Václava a další místa.

Už začátek trasy nabízí zajímavá místa. Na náměstí ve Vysokém najdete barokní kostel sv. Kateřiny Alexandrijské, naproti němu Vlastivědné muzeum s bohatou sbírkou lyží a sněžnic. 

„Milovníky jízdy na vlastní pohon zveme do krásného kraje, kde se určitě nevyplatí jen šlapat do pedálů, ale stojí za to zastavit na zajímavých místech a seznámit se s jejich historií,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Z náměstí projedete kolem slavné Kramářovy vily přes Sklenařice až na rozcestí Čermákovy Rovně. Poté po silnici číslo 290 až na první křižovatku, kde je potřeba zabočit doprava. Žlutá turistická značka vede až k restauraci Na Perlíčku.

Výlet dále pokračuje po cyklotrase K3 až na rozcestí se zelenou turistickou značkou, že které sjedou do údolí řeky Jizery. Tam se opět napojí na Greenway Jizera a po ní dojedou až do Pasek nad Jizerou. V bývalé faře v sousedství kostela sv. Václava se nalézá Památník zapadlých vlastenců s expozicí věnovanou Věnceslavu Metelkovi, jehož zápisky posloužily jako podklad pro román Zapadlí vlastenci spisovateli Karlu Václavu Raisovi. 

Z Pasek nad Jizerou vede cyklotrasa číslo 22 do Rokytnice nad Jizerou, horského městečka, jehož dominantou je kostel sv. Michala, který se pyšní slunečními hodinami. Do Vysokého nad Jizerou zbývá posledních 10 kilometrů po cyklotrase číslo 4174.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky vysoké, cyklovýlet, výlet, kolo, zapadlí vlastenci, kostel, Karel Václav Rais, cyklistická trasa, Karel Orlita, Liberecký kraj, muzeum, Kateřina Alexandrijská, krása, Květa Vinklátová, Věnceslav Metelka, román

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Na kole po stopách zapadlých vlastenců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.