Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Poláci kvůli Turówu zablokovali přechod v Hrádku. Česko s Polskem o pokračování těžby jedná

Příznivci hnědouhelného dolu Turów v úterý po 14. hodině zablokovali hraniční přechod v Hrádku nad Nisou. Česká policie přechod z české strany uzavřela a řidiče vyzvala, aby jeli jinudy. Protest trval do 17. hodiny, představitelé Česka a Polska o situaci jednají, řešení by podle vyjádření obou stran mělo být brzy.

Poláci přechod zablokovali už v březnu, kdy česká strana podala žalobu na Polsko, po verdiktu soudu protestují znovu. Protest se ale většině případů týká polských spoluobčanů, kteří pracují v Česku a mají zkomplikovanou cestu domů. „Naše hlídky odklání kamiony před posledním českým kruhovým objezdem v Hrádku na Rumburk. Osobní dopravu zase směrují na starý hraniční přechod v Hrádku. Dlouhé kolony se tu zatím netvoří," uvedla policie na twitteru.


Důvodem protestu svolaného organizací Ruce pryč od Turówa je fakt, že soud EU nařídil uzavření dolu Turów jako předběžné opatření do vydání verdiktu, kterým má rozhodnout o české žalobě. Podobný protest se uskutečnil u hranic i 22. března. Také tehdy desítky polských aut tehdy projížděly nepřetržitě mezi kruhovými objezdy na polské straně. Bránily tím vjezdu na polskou silnici 332, jež navazuje na českou I/35, kterou k cestě do Polska a sousedního Německa využívají stovky řidičů, zejména kamionů.

„Já rozumím tomu, že se horníci, hornické odbory, část obyvatel Bogatyně rozhodli tímto způsobem vyjádřit, že zůstali sami v tom problému. Přestože jim rozumím, tak česká strana není ta, která je za současnou situaci zodpovědná. Kdyby se jednalo o český důl a polskou vodu, tak pevně věřím, že mí kolegové na druhé straně hranice by dělali úplně to stejné co dělám já, tedy hájili zájmy svých občanů," řekl k blokádě liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který dnes vyrazil do Polska, aby se s demonstranty setkal.

Důl Turów v polském příhraničí nedaleko Hrádku nad Nisou zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu, obojí vlastní společnost PGE. České úřady se na unijní justici obrátily letos v únoru s žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Varšava to odmítá a nedávno schválila prodloužení provozu dolu do roku 2044. Důl uzavřít nechce. Polský premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že uzavření dolu a elektrárny by ohrozilo energetickou bezpečnost Polska a připravilo o práci 5000 lidí.


Morawiecki po pondělním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v Bruselu uvedl, že dohoda je blízko. „Ve výsledku této dohody ČR souhlasila, že stáhne žalobu podanou k Soudnímu dvoru EU. Tato dohoda počítá především s dlouhodobými projekty s účastí polské strany ve výši do 45 milionů eur (asi 1,1 miliardy Kč), se spolufinancováním těchto projektů polskou stranou," řekl polský premiér podle agentury PAP. Podle dnešního vyjádření Babiše ale Česká republika nestáhne žalobu na Polsko. „Žádnou žalobu stahovat nebudeme ... nic takového nebude, to vylučuji," prohlásil Babiš. Na tahu je nyní podle něj polská strana, aby navrhla možné řešení.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky turow, Polsko, uhlí, soud, těžba, protest, přechod, hranice, Česko, Hrádek nad Nisou, Důl Turów, žaloba, Andrej Babiš, Mateusz Morawiecki, Evropská unie, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poláci kvůli Turówu zablokovali přechod v Hrádku. Česko s Polskem o pokračování těžby jedná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.