Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zahrady tří domovů pro seniory prokouknou. Přibudou v nich stromy i vodní prvky

PR článek

Příjemnější a krásnější okolí získávají v těchto dnech tři domovy pro seniory v Libereckém kraji. V areálech v Jindřichovicích pod Smrkem, v libereckém Františkově a v Sloupu v Čechách totiž prochází rozsáhlou revitalizací zdejší zahrady. Vylepšení bude kraj částečně hradit z dotace z Operačního programu životní prostředí (OPŽP).

„Každá z organizací má poměrně velký areál, který slouží klientům i jejich rodinným příslušníkům k trávení společných volných chvil v přírodním prostředí. Zkrášlení těchto míst proto považuji za důležité. Chci, aby se tu klienti cítili co nejpříjemněji,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.   

Na Františkově dochází k zásahům ve zdejším parku, který je ve svažitém terénu. Arboristé ošetří 73 stromů, deset stromů pokácí, čtyřicet tři nových vysadí a k nim přidají 27 keřů. Nad rámec toho zde také vzniká vodní prvek v podobě průtočné tůně s přilehlými lavičkami pro klienty a návštěvníky parku. Součástí je také částečná oprava oplocení směrem ke Švermově ulici. 

Ve Sloupu má areál domova pro seniory podobu zámeckého parku. To znamená, že jakékoliv úpravy podléhají revizi Národního památkového ústavu (NPÚ). Probíhá zde kácení, ošetření a nová výsadba stromů a keřů. V rámci projektu se pokácí 81 stromů a odfrézuje 82 pařezů, dále dojde k ošetření 89 stromů a výsadbě 39 stromů a 77 keřů.

V Jindřichovicích se postupně vykácí 72 stromů, odfrézuje 83 pařezů a ošetří 188 stromů a dojde k výsadbě 51 stromů a 80 keřů. Vybudují se nové pěší komunikace a nainstalují lavičky. Zásahy se týkají tří areálů, neboť v Jindřichovicích je domov umístěn ve třech vilách. 

„Už máme za sebou kácení a výsadbu nových stromů, s dalším kácením i pokračováním výsadby se počítá zase na podzim. Nejvíc se těšíme na výstavbu nových cestiček, protože ty umožní našim klientům, aby se dostali i do vzdálenějších koutů zahrady. Ty teď nebyly zejména pro lidi s chodítky dostupné,“ říká ředitelka jindřichovických domovů Karla Salabová. Vylepšení podmínek pro pobyt klientů v parcích ředitelka vítá. Pokud je hezky, je o pobyt na slunci a v přírodě zájem.

„Celkové náklady projektu v Jindřichovicích pod Smrkem jsou 4 miliony korun, přičemž z OPŽP kraj obdrží dotaci ve výši 1,1 milionu korun. Revitalizace v libereckém domově pro seniory vyjde na 1,4 milionu korun a evropské peníze pokryjí 360 tisíc. Zhruba 1,1 milionu korun budou stát úpravy ve Sloupu v Čechách, Liberecký kraj na to také obdrží finance z OPŽP, a to konkrétně 410 tisíc korun,“ vysvětlil Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky domov důchodců, zahrada, Liberecký kraj, strom, domov pro seniory, Česko, Jindřichovice pod Smrkem, Františkov (Velké Kunětice), keř, Operační program Životní prostředí, Petr Tulpa, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahrady tří domovů pro seniory prokouknou. Přibudou v nich stromy i vodní prvky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.