Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Obyvatelé Uhelné jsou zděšeni jednáním o Turówu. Rypadla se každý den přibližují, bojí se

Jednání mezi českou a polskou stranou o hnědouhelném dolu nedaleko českých hranic sledují s velkými obavami obyvatelé vesnice Uhelná, která je dolem bezprostředně ohrožená. Premiérovi, ministrům a hejtmanu Půtovi nyní zaslali otevřený dopis, ve kterém žádají, aby se důl přestal přibližovat k české hranici.

„Z médií jsme se dozvěděli, že Česká republika jedná o uzavření dohody s Polskem kvůli dolu Turów, jejímž obsahem má být primárně úhrada kompenzací za vodní infrastrukturu a monitoring. Přestože nám vždy šlo o dobré vztahy s polskými sousedy, jsme tímto postupem zděšeni,“ píšou v dopise.

Podle nich avizované finanční a projektové kompenzace neřeší jejich největší problém, kterým je, že si důl stahuje spodní vody a lidé v Uhelné tak o vodu přichází. „Hlavní podmínkou, která musí být obsahem této dohody je proto právě nepřibližování těžby k české hranici,“ zní od nich.

Češi budou chtít po Polsku kvůli Turówu miliardu. Peníze jsou jen jedním z požadavků, říká hejtman Půta

Žalobu na Polsko kvůli příhraničnímu hnědouhelnému dolu Turów může Česko podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) stáhnout až po podpisu mezistátní smlouvy s jasně garantovanými kroky. Na základě informací, které...

Dobrou zprávou podle nich bylo, že soudní dvůr těžbu zakázal, i když Polsko se tváří, že žádné dopady těžby uhlí v regionu nejsou. To ale podle lidí z Uhelné není pravda. „Každým dnem se směrem k našim domovům přibližují rypadla a prohlubují se negativní vlivy, které těžba způsobuje. Dopadají v prvé řadě na nás, obyvatele příhraničních obcí, ale také na další tisíce lidí žijících v Libereckém kraji,“ říkají. 

Poslední studie České geologické služby totiž zjistila, že množství odtékající vody z českého území se dál zvyšuje, jen v loňském roce poklesla hladina spodní vody o osm metrů. „Přitom již dnes lidé v sousedních Václavicích pociťují nedostatek vody ve studních a v některých měsících roku vodu dokonce nemají vůbec,“ píše se v otevřeném dopise.

Podle místních má česká strana trumfy v rukou a bylo by velkou chybou žalobu stáhnout. „Dokud se bude těžba přibližovat k našim domovům, ohrožení ztrátou vody trvá a zbudování vodovodů v okolních obcích je otázkou mnoha let.“

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky uhelná, turow, otevřený dopis, uhlí, těžba, Důl Turów, Martin Půta, Polsko, Česko, Česká geologická služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Johny Walker

Agent Bures vyjednal s polskou stranou 45mil zlotych,tudiz dul pojede dal.

Středa, 26. května 2021, 20:18Odpovědět

Johny Walker

Agent Bures vyjednal s polskou stranou 45mil zlotych,tudiz dul pojede dal.

Středa, 26. května 2021, 20:15Odpovědět

Obyvatelé Uhelné jsou zděšeni jednáním o Turówu. Rypadla se každý den přibližují, bojí se  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.