Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Od pondělí se otevřou restaurace, kluby i bazény

Ministerstvo zdravotnictví zmírní od pondělka podmínky pro omezení služeb kvůli rozhodnutí NSS. Chce se mu ale bránit ústavní stížností, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Od pondělí budou moci otevřít vnitřní prostory restaurace, umělá koupaliště, sauny či wellness. Otevřít mohou i diskotéky, nesmí se v nich ale podle opatření tancovat. Platit budou kapacitní limity, nutné budou testy na covid-19.

Ministerstvo zdravotnictví podle nového ministra Adama Vojtěcha (za ANO) zmírňuje podmínky pro omezení služeb kvůli rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS). Chce se mu ale bránit Ústavní stížností, řekl po jednání vlády. Nebudou tak dál uzavřené restaurace, bary, herny a kasina nebo vnitřní bazény, ale návštěvníci budou muset mít testy.

"Názor Nejvyššího správního soudu je velmi restriktivní, pokud jde o možnosti a pravomoci ministerstva zdravotnictví uzavírat plošně služby," uvedl ministr. Podle něj soud nedává prostor pro plošná opatření. Ministerstvo proti němu bude podávat ústavní stížnost.

Restaurace budou moci od pondělí otevřít vnitřní prostory

Restaurace a další stravovací zařízení budou moci od pondělí podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) otevřít vnitřní prostory. Hostů bude moci být tolik, kolik je míst k sezení. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři hosté, nutné bude dodržování rozestupů nebo nošení ochrany úst a nosu mimo konzumaci. Nutné budou nadále negativní testy na koronavirus, očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19. Vojtěch to dnes řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.

K náhlému rychlému rozvolnění vláda podle Vojtěcha přistoupila kvůli tomu, aby respektovala rozsudek Nejvyššího správního soudu. Podle ministra by mělo být uvolňování pomalejší a sám by byl spíše pro otevření až od 14. června, jak bylo dříve avizováno, uvedl.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky koronavirus, vir, zdravotnictví, nákaza, restaurace, rozvolnění, klub, kasíno, bazén, Adam Vojtěch, Nejvyšší správní soud České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, COVID-19, ústavní stížnost, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od pondělí se otevřou restaurace, kluby i bazény  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.