Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Křemelina byla plná olova a hliníku. Potravinu nekonzumujte, radí inspekce

Jako škodlivou pro lidské zdraví označila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) křemelinu v prášku, kterou objevila při kontrole internetového prodeje.

SZPI při kontrole zjistila dvě nebezpečné šarže potravin s vysokým obsahem olova a hliníku,“ informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. V obou případech se jedná o křemelinu prášek a názvem Allnature v 300 gramovém balení.

První typ potraviny je se skořicí s trvanlivostí do konce roku 2025. Laboratorní rozbor potvrdil v šarži 250820 přítomnost olova v množství 4,5 mg/kg, což o 1 mg/kg převyšuje limit stanovený nařízením.

Inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty

V druhém případě se jedná o křemelinu bez další příchutě šarže 11/02/2021. Zde inspekce odhalila nepovolené množství hliníku. „Laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost hliníku v množství 6122,0 miligramů na kilogram. Vzhledem k tomu, že obsah hliníku ve výrobku při doporučeném denním dávkování mnohonásobně překračuje maximální tolerovatelnou dávku hliníku pro dospělého člověka, jedná se o potravinu škodlivou pro lidské zdraví,“ komentoval Kopřiva.

Potraviny od českého výrobce Allnature s.r.o. odebrali inspektoři na eshopu www.prozdravi.cz. Inspekce nařídila zákaz uvádět tyto potraviny na trh a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty. SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají uvedené šarže potravin doma, aby je nekonzumovali,“ dodal mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto www.szpi.gov.cz

Štítky Liberecký, křemelina, hliník, Státní potravinářská inspekce, jídlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křemelina byla plná olova a hliníku. Potravinu nekonzumujte, radí inspekce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.