Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Opozice kritizuje masivní kácení v Liberci. Všechny zásahy byly povoleny, brání se radnice

Od podzimu bylo na území Liberce pokáceno na čtyři sta stromů, přesně 396. To kritizuje opozice, podle které je takové číslo extrémní. Město se ale brání tím, že všechna kácení byla povolená a byla potřebná. Na čtvrtečním zastupitelstvu se ve věci strhla emotivní diskuze.

„Za jednu sezonu vykácet skoro čtyři sta stromů a nepočítaně keřů je hodně. Byl jsem dost rozladěný z informace, že město ani neví, kolik keřových porost bylo vykáceno,“ řekl zastupitel Jaromír Baxa (LOL).

Podle něj by město mělo ke kácení přistupovat citlivěji. „Téměř vždycky se dá s těmi stromy něco dělat, dá se o ně pečovat. Uvážlivý přístup v péči o stromy tady chybí,“ dodal.

Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro LK) ale bylo vše řádně povolené. „Pakliže o stromy není dlouhodobě pečováno, pak je potřeba udělat větší řez a porosty omladit. Kdybychom je přes zjevná rizika nechávali na místě, odpovědnost neseme my,“ vysvětlil s tím, že kácení bylo potřeba.

Necitlivé kácení na hřbitově v Horním Růžodole. Pryč jsou i zdravé stromy, piliny zůstaly na hrobech

Kácení stromů vždycky přináší emoce. O to víc v případě, jakým se to „povedlo“ na hřbitově v Horním Růžodole. Město tam od podzimu nechalo vykácet vzrostlé stromy, poslední kusy šly k zemi v minulých dnech. Jenže způsob kácení nezůstal bez...

Podle něj ani není možné, že by byl pokácený zdravý strom, na to by město nedostalo povolení. „Poté je navíc nařízena náhradní výsadba,“ dodal.

Kácení ale vadí i některým koaličním zastupitelům. Kritizoval ho například Marek Vávra (ANO), který dokonce požaduje kontrolní audit. „Nepřijde mi, že to kácení bylo oprávněné. Byl jsem se na stromy ve Vesci podívat, i když jsem laik, připadalo mi, že jsou zdravé,“ uvedl.

Na to ale reagoval Šolc. „Všichni říkají nejsem odborník, ale. Samospráva nese odpovědnost, já ani vy si do vězení sednout nepůjdeme, úředníci ano,“ řekl.

Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK) zmínil, že město za pokácené stromy vysazuje náhradní. „Loni jsme jich vysázeli 170 a 529 kusů keřů, v městských lesích pak bylo vysázeno 36 tisíc sazenic, letos 30 tisíc. Snažíme se také vrátit stromy do centra, deset jich bude u kulturního domu, další pak v Moskevské,“ řekl.

To ale kritizoval Baxa. „Náhradní výsadba ale není dostatečná, pěti nebo desetiletý strom neudělá to samé, co vzrostlý strom, který roste desetiletí. Je to tak trochu lakování věcí na růžovo,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky kácení, Liberec, stromy, strom, Jaromír Baxa, Jiří Šolc, Starostové a nezávislí, Marek Vávra, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lubomír Soukup

alespoň se ví koho volit

Pondělí, 31. května 2021, 14:45Odpovědět

Opozice kritizuje masivní kácení v Liberci. Všechny zásahy byly povoleny, brání se radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.