Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Potápěči stráví dva dny pod hladinou v hloubce 13 metrů v rámci projektu Hydronaut

V rámci projektu Hydronaut stráví dva až tři potápěči 48 hodin v ponorné laboratoři v 13 metrové hloubce. Pro svou misi využijí lom v Jesenném.

Půjde o vědeckou misi v rámci projektu Hydronaut. Pokračuje příprava před ponorem a ladí se detaily mise, řekl Matyáš Šanda, který bude členem posádky a je duchovním otce projektu Hydronaut.

V rámci projektu byla vytvořena laboratoř Deep Lab H03, která byla v lomu úspěšně vyzkoušená loni. Šanda a František Harant tehdy strávili pod hladinou skoro 170 hodin a vytvořili nový český rekord v délce pobytu pod vodou. „Před rokem se nám během týdenní mise stanici podařilo otestovat a potvrdit, že je bezpečná a spolehlivá. Teď už se můžeme naplno zaměřit na vědu,” uvedl v tiskové zprávě projektový manažer vědecké laboratoře Jiří Schneider.

Mise bude simulovat let astronautů

Tentokrát se bude 13 metrů pod hladinou zkoumat vliv vyššího obsahu oxidu uhličitého na lidský organismus, kognitivní funkce mozku, úroveň stresu, schopnosti týmové spolupráce, vlhkost a vliv osvětlení na cirkadiánní rytmus lidského organismu. Naplánovaný je i několikahodinový podvodní výstup, který by měl simulovat let astronautů na asteroid a odběr geologických vzorků.

Laboratoř začal Šanda vyvíjet před 13 lety. Vycházel z principu potápěčského zvonu, který umožní až několikaměsíční pobyt ve středních hloubkách 30 až 40 metrů pod hladinou. Stanice umožňuje zkoumat vliv extrémního prostředí na zdraví a psychiku člověka a v prostředí zvýšeného tlaku dělat vědecké, univerzitní a materiálové výzkumy. Podle autorů projektu jde o jediné podvodní zařízení svého druhu na světě, ve kterém je možné simulovat vliv kosmického prostředí v pozemských podmínkách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky věda, kondice, Hydronaut, Jesenný, potápěč, projekt, laboratoř, František Harant, Jiří Schneider

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potápěči stráví dva dny pod hladinou v hloubce 13 metrů v rámci projektu Hydronaut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.