Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli neukázněným turistům se na Sněžku vrací zábrany. Lidé vstupují do zakázaných míst

Kvůli malé návštěvnosti se správy Národního parku Krkonoše rozhodli odstranit ochranné sítě na nejvyšší hoře republiky. Stačilo jen pár pěkných dní, aby návštěvníci ukázali, že se ve svém chování nepolepšili. O víkendu vyrazilo na Sněžku několik stovek lidí. Řada z nich ignorovala zákaz a vstupovala do míst, kam se nesmí. Na Sněžku se proto vrátí ochranné sítě.

„Ochranné sítě se objeví na obou místech jako loni. Jde o vrchol a sedlo u bývalé Obří boudy. Na Sněžce bude přibližně 600 metrů ochranných sítí, v sedle pak půl kilometru,“ řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.                                                 

Už v loňském roce si správci všimli, že lidé vstupují do míst, kde nemají co dělat. Řada turistů chodila na alpské trávníky nebo lezla po skalách. A to i přesto, že je na vrcholu Sněžky volně přístupná plocha o rozměru fotbalového hřiště. Z tohoto důvodu se na vrcholu nejvyšší hory objevila metr vysoká oranžová síť.  

„Oranžová ochranná síť je jasně viditelná a na vrcholu hory opravdu působí nezvykle,“ řekl Drahný. I přesto se zde objeví i letos. Vyčleněno bude i několik strážců, kteří budou na případné hříšníky dohlížet osobně. Podle oficiálního vyjádření Správy KRNAP budou mít zaměstnanci k dispozici i policisty.  

Po svých na Sněžku přijde až devět tisíc lidí  

Během letní sezóny navštíví Sněžku zhruba osm až devět tisíc turistů denně. Podle správců parku nejsou v těchto statistikách započítáni ti, kteří přijedou lanovkou. Její přepravní kapacita je něco kolem 2,5 tisíc lidí denně. „Tím se vrchol Sněžky stává turismem nejzatíženější přírodní lokalitou u nás," uvedl Drahný. 

Například během loňské letní sezóny byla návštěvnost Krkonoš nejvyšší za posledních deset let. A to i přesto, že byl kvůli pandemii značně omezen cestovní ruch. Do hor vyrazilo celkem 1,1 milionů turistů. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KRNAP

Štítky Sněžka, KRNAP, Krkonoše, turistika, lanovka, síť, zábrana, zákaz, vstupu, trávník, skála, omezení, správce, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli neukázněným turistům se na Sněžku vrací zábrany. Lidé vstupují do zakázaných míst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.