Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na začátku letní sezóny je voda ve většině přírodních koupališť čistá

Sezóna koupání právě začíná. Na většině přírodních koupališť v Libereckém kraji, která jsou v provozu, je čistá voda. Mírně zhoršenou kvalitu mají podle prvního měření hygieniků jen koupaliště v Dubé - Nedamově na Českolipsku a rybník Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji.

Vyplývá to z dat na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Obě koupaliště jsou na druhém z pěti stupňů kvůli zakalené vodě, což značí, že riziko zdravotních obtíží je malé.

Zájem lidí je zatím malý

Počasí v posledních dnech ke koupání láká a i na další dny předpovídají meteorologové tropické teploty. Podle oslovených provozovatelů přírodních koupališť je ale zatím mezi lidmi malý zájem. To platí i pro nejmodernější venkovní koupaliště v kraji, které je v Turnově. „Máme každý den 100 až 200 lidí, ale na to, jaké je teplo, bych v tomto období čekal 600 až 700 lidí," uvedl manažer Maškovy zahrady v Turnově Tomáš Špinka. Voda v bazénu je podle něj už teplá a odpoledne mívá až 26 stupňů, takže se vypíná i solární ohřev. Špinka míní, že zájem je nižší kvůli opatřením v souvislostí s pandemií koronaviru. „Myslím, že část lidí se bojí chodit a část odrazují nařízení, která jsou," dodal. Návštěvníci musí mít potvrzení o provedeném testu, očkování nebo prodělání nemoci.

Jen pomalu roste návštěvnost ve venkovním koupališti Sluníčko v Liberci - Vratislavicích. „Ve středu jsme tady měli 120 lidí za celý den. Myslím, že lidé jsou stále ještě trochu zabrždění těmi proticovidovými opatřeními a odrazuje je to. Ale myslím, že jak se udělá vedro, tak se to prolomí," uvedl správce koupaliště Petr Polda.

Zatím malý zájem o koupání je i v Máchově jezeře na Českolipsku. „Ve středu tady mohlo být 200, možná 300 lidí, což na ploše hlavní pláže je skoro nic," uvedl správce pláží Hlavní a Klůček na Máchově jezeře Aleš Zumr.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký, přírodní koupaliště, koupání, okres Česká Lípa, Liberecký kraj, Dubá, Český ráj, Bažantník, Sedmihorky, Nedamov, Liberec, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na začátku letní sezóny je voda ve většině přírodních koupališť čistá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.