Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pečovatelka z Velkých Hamrů žádá omluvu. Ředitel domova obdržel předžalobní výzvu

Advokátní kancelář spolupracující se Zdravým fórem zaslala řediteli Domova důchodců Velké Hamry Čestmíru Skrbkovi předžalobní výzvu k veřejné omluvě. Omluvit se má pečovatelce, kterou podle advokátů nepřímo obvinil z podílu na smrti klienta domova.

Zdravé fórum chce přezkoumat i další podezřelé okolnosti případu, uvedl v tiskové zprávě Tomáš Nielsen, který pečovatelku zastupuje. Její jméno ale nikdy nikde nepadlo. Domov ve Velkých Hamrech byl od 7. června na týden pro návštěvy zavřený poté, co se koronavirus prokázal u dvou klientů, kteří byli očkovaní a u jedné pracovnice.

Ta patří k sedmi zaměstnancům domova, kteří očkování odmítli. Jeden z klientů koronaviru podlehl. „Zatím to není potvrzené, ale jedna neočkovaná pečovatelka nám na koronavirus onemocněla a celá její rodina, a zrovna na oddělení, kde pracuje, se u dvou seniorů objevil covid," řekl tehdy Skrbek. Ukázalo to podle něj, že neočkovaní pracovníci jsou v sociálních a také zdravotnických zařízeních největší riziko.

Ředitel měl zveřejnit nepodložené informace

Podle právníka zveřejnil ředitel nepodložené a nepravdivé informace. „Zveřejnil i informace o jejím zdravotním stavu a o zdravotním stavu její rodiny. Jakkoliv je pro mě nepochopitelné, jak se k těmto informacím mohl dostat, jeho jednání považuji za zcela protiprávní a mám podezření, že mohlo naplnit i skutkovou podstatu některého z trestných činů," doplnil Nielsen. Argumentuje názory odborníků, podle kterých může nákazu přenést i člověk očkovaný. I Státní ústav pro kontrolu léčiv podle něj předběžně uvádí, že očkování vakcínou Comirnaty snižuje riziko přenosu nákazy na jiné osoby o 40 až 60 procent.

Domov ve Velkých Hamrech patří se 130 klienty k velkým zařízením sociálních služeb v Libereckém kraji. Všichni tamní klienti jsou podle Skrbka proti koronaviru očkování a také většina z 90 zaměstnanců. Na případ upozornil Český rozhlas Radiožurnál. Na nákazu se podle ředitele přišlo, když jeden z klientů zkolaboval a odvezli ho do nemocnice. Tam zjistili, že má koronavirus. „Šlo o britskou variantu, nemoci bohužel podlehl," dodal Skrbek. Testování pak odhalilo další dva nakažené. Následné PCR testování dalších 60 vytipovaných, kteří s nimi byli v kontaktu, už vyšlo negativně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Domov důchodců Velké Hamry

Štítky koronavirus, sociální, soud, senioři, Velké Hamry, domov, COVID-19, Tomáš Nielsen, očkování, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pečovatelka z Velkých Hamrů žádá omluvu. Ředitel domova obdržel předžalobní výzvu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.