Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V meandrech Ploučnice vzniknou desítky nových tůní. Pomohou kuňce ohnivé

Nové tůně, které plánuje vybudovat Liberecký kraj v meandrech Ploučnice, by měly zlepšit život zdejších obojživelníků a vzácných žab, jako je kuňka ohnivá.

Za použití bagrů a křovinořezů nechá kraj nyní obnovit oblast Mnišských rybníků zvané Na Bídě. Největší ze zdejších tůní totiž už před třemi lety vyschla. Zdejší lokalita přitom nabízí ideální podmínky pro obojživelníky. „Nyní tůň obnovíme na ploše zhruba tři a půl tisíce čtverečních metrů. Podobnou rozlohu pak bude mít dalších víc než sedm desítek tůní, které nově vybudujeme,“ komentoval krajský radní Václav Židek.

Kuňka ohnivá patří mezi nejohroženější druh žab v Evropě. Patří mezi druhy, k jejichž ochraně se vyhlašují evropsky významné lokality. V Libereckém kraji žijí jen na několika místech v Českém ráji a na Českolipsku.

Práce by měly začít v polovině srpna poté, co zdejší ptáci vyhnízdí. Jde o další z projektů na podporu kuňky divoké. V minulosti nechal kraj vybudovat tůně a upravit lokalitu v přírodních památkách Cihelenské a Manušické rybníky. Tehdy zde vzniklo na 40 různých tůní. „Hned následující jaro zde byly k zastižení různé druhy obojživelníků. Například blatnice skvrnitá, ropucha obecná, skokan štíhlý i hnědý a také evropsky chráněný čolek velký,“ informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.

Na konci loňského roku pak bylo dokončeno vybudování bezmála třiceti tůní v oblasti Stružnických rybníků. Projekty na podporu vzácných obojživelníků financuje kraj za pomoci Operačního programu Životní prostředí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Českolipsko, Ploučnice, tůně, kuňka ohnivá, žába, Liberecký kraj, meandr, Evropa, Operační program Životní prostředí, Český ráj, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V meandrech Ploučnice vzniknou desítky nových tůní. Pomohou kuňce ohnivé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.